Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

IEA prognozē, kad globālais naftas pieprasījums varētu sasniegt savu maksimumu

© AFP/Scanpix/Leta

Naftas pieprasījums pasaulē maksimālo līmeni varētu sasniegt pirms šīs desmitgades beigām, jo enerģētikas krīze paātrinājusi pāreju uz videi draudzīgu tehnoloģiju izmantošanu, trešdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

IEA savās vidēja termiņa prognozēs norāda, ka globālais naftas pieprasījums nākamajos piecos gados būtiski samazināsies no 2,4 miljoniem barelu dienā šogad līdz 400 000 barelu 2028.gadā.

"Pāreja uz videi draudzīgu enerģiju ekonomiku aizvien paātrinās, un globālais naftas pieprasījums maksimālo līmeni varētu sasniegt pirms šīs desmitgades beigām, jo attīstās elektriskie automobiļi, energoefektivitāte un citas tehnoloģijas," uzsver aģentūras izpilddirektors Fatihs Birols.

"Naftas ieguvējiem jāpievērš rūpīga uzmanība šīm izmaiņām un jākoriģē savi investīciju lēmumi, lai nodrošinātu atbilstošu pāreju," piebilst Birols.

Krievijas pilna apmēra kara sākšana Ukrainā pasaulē izraisīja enerģētikas krīzi ar enerģijas cenu strauju kāpumu un dabasgāzes piegāžu apturēšanu Eiropai. Naftas un gāzes cenas pēdējos mēnešos gan ir samazinājušās.