Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Latvija zaudē tiesā Norvēģijai

© Pixabay.com

Latvija zaudējusi vairākus gadus ilgušajā cīņā par Latvijas zvejnieku tiesībām zvejot sniega krabjus Svalbārā. Norvēģijas Augstākā tiesa atzinusi, ka Norvēģijai nav jānodrošina ārzemniekiem piekļuve sniega krabju ķeršanai Svalbāras kontinentālajā šelfā, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Norvēģijas Augstākā tiesa pirmdien apstiprinājusi Norvēģijas valsts ekskluzīvās tiesības uz dabas resursiem Svalbāras kontinentālajā šelfā Arktikā, noraidot Latvijas uzņēmuma SIA "North Star LTD" lūgumu piešķirt tam tiesības zvejot sniega krabjus pie Svalbāras.

Tiesas lēmums rada precedentu ar potenciāli būtiskām sekām.

Norvēģijas Augstākās tiesas 15 tiesneši vienbalsīgi noraidīja Latvijas uzņēmuma SIA "North Star LTD" lūgumu piešķirt tam tiesības zvejot sniega krabjus kontinentālajā šelfā pie Svalbāras.

Lietas centrā ir 1920.gada Svalbāras līguma dažādās interpretācijas. Papildus jautājumam par sniega krabju zveju šī lieta tika uzskatīta arī par rādītāju, lai noteiktu, kas kontrolē citus ienesīgus resursus, kas, iespējams, atrodami kontinentālajā šelfā, piemēram, naftu un gāzi vai minerālus.

Norvēģija jau sen uzstāj, ka tai ir ekskluzīvas tiesības.

1920.gada Svalbāras līgums piešķir Norvēģijas suverenitāti pār Svalbāras arhipelāgu, bet arī paredz valstu pilsoņiem, kas parakstīja līgumu, vienādas zvejas un medību tiesības šajās teritorijās.

Tāpēc Krievija spēj uzturēt kalnrūpniecības kopienu arhipelāgā, kas atrodas pusceļā starp Eiropas kontinentālo daļu un Ziemeļpolu, reģionā, kurā tās Ziemeļu flote tranzītā dodas uz Atlantijas okeānu.

Taču līguma formulējums ierobežo tā ģeogrāfisko darbības zonu ar arhipelāga zemi un "teritoriālajiem ūdeņiem" - šis jēdziens mūsdienās apzīmē 12 jūras jūdžu jūras zonu, bet 1920.gadā tas netika īpaši definēts.

"North Star LTD" tiesā pārstāvēja uzskatu, ka šis termins attiecas uz visu Svalbāras kontinentālo šelfu, kas stiepjas 200 jūras jūdzes no salām.

Norvēģijas Augstākā tiesa lēma par labu Norvēģijas valstij, paziņojot, ka līguma formulējumu nevar pakļaut paplašinātai interpretācijai.

"Starptautiskajās tiesībās nav notikusi attīstība, kuras rezultātā mūsdienās rastos jēdziens "teritoriālie ūdeņi", kas ietvertu teritorijas ārpus teritoriālajiem ūdeņiem," paziņoja tiesa.

Pretēji vairumam citu līguma parakstītāju - vairāk nekā 40 valstīm, tai skaitā Latvijai, Francijai, Krievijai, Lielbritānijai un ASV - Norvēģija ir gandrīz vienīgā, kas izmanto ierobežojošu līguma interpretāciju.

Šis jautājums ne reizes nav ierosināts starptautiskā tiesā.

Kā ziņots, Norvēģijas varas iestādes 2017.gada janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam "North Star LTD" piederošo zvejas kuģi "Senator", kas atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos.

Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzina, norādot, ka sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi atbilstoši 1920.gadā Parīzē noslēgtajam starptautiskajam līgumam, kas pieņemts pēc Eiropas Savienības (ES) regulas prasībām.

Pēc incidenta Latvijas Ārlietu ministrija iesniedza notu Norvēģijas vēstniecībai ar lūgumu atbrīvot kuģi, kā arī netraucēt zveju, kas notiek atbilstoši starptautiskai vienošanās. Tikmēr Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Ēgils Hāgens akcentēja, ka Norvēģijai ir iespēja licencēt sniega krabju zveju tās kontinentālajā šelfā, jo ES un Latvija šādas licences bez Norvēģijas zināšanas izsniegt nevar.

2019.gadā "North Star LTD" īpašniekam Pēterim Pildegovičam un "North Star LTD" nelabvēlīgu lēmumu pieņēma Norvēģijas Augstākā tiesa.

Tiesāšanās turpinās Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā Vašingtonā, kur sūdzību par Norvēģiju šķīrējtiesā iesniedza Pildegovičs un "North Star LTD". Prasītājs norādījis, ka Norvēģija ar savu rīcību pārkāpusi Latvijas un Norvēģijas līgumu par savstarpējo ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību. "North Star LTD" no Norvēģijas pieprasa 388 miljonus eiro.

ES Vispārējā tiesa noraidījusi arī Latvijas prasību attiecībā uz zvejas tiesību aizstāvību sniega krabju zvejas lietā.

Tāpat vēstīts, ka no 2022.gada 31.oktobra līdz 4.novembrim šķīrējtiesā Londonā notika sēde par piekritību un pamatotību, kurā abas puses prezentēja argumentus un jautājumus tiesnešu priekšā. Paredzēts, ka trīs līdz piecu mēnešu laikā Starptautiskajā Investīciju strīdu izšķiršanas centrā izskatīs tā dēvēto sniega krabju lietu.

"North Star LTD" 2021.gadā strādāja ar 635 858 eiro apgrozījumu, kas ir 2,8 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās par 28,7% - līdz 2,181 miljonam eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

"North Star LTD" reģistrēts 2014.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Pildegovičs.