Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ja tā turpināsies, puse pasaules iedzīvotāju līdz 2050. gadam būs tuvredzīgi

© Vladislavs Proškins / F64

Valstis ar šķietami pilnīgi atšķirīgu dzīvesveidu vieno pārsteidzoša parādība - strauji pieaugošais tuvredzības līmenis, raksta portāls "BBC".

Mūsdienās Singapūrā ir aptuveni tuvredzības līmenis jauniešiem ir 80%. Singapūra tiek dēvēta par "tuvredzības galvaspilsētu".

"Mēs šo problēmu esam pētījuši pēdējos 20 gadus," saka Singapūras Nacionālā acu centra (SNEC) asociētā profesore un vecākā konsultante Odrija Čia. "Šobrīd gandrīz visi Singapūrā ir tuvredzīgi."

Amerikas Savienotajās Valstīs aptuveni 40% pieaugušo ir tuvredzīgi , salīdzinot ar 25% 1971. gadā. Līdzīgi rādītāji ir pieauguši arī Apvienotajā Karalistē . Taču viņu situācija ir neizteiksmīga, salīdzinājumā ar pusaudžu un jauniešu situāciju Dienvidkorejā, Taivānā un kontinentālajā Ķīnā, kuru izplatības rādītāji ir no 84% līdz 97%.

Ja pašreizējās tendences turpināsies, puse pasaules iedzīvotāju līdz 2050. gadam būs tuvredzīgi. Šķiet, ka problēma izplatās ātrāk nekā jebkad agrāk.

"Jo bagātāki mēs kļūstam, jo ​​labāk mēs pasargājam savus bērnus no došanās brīvā dabā, jo viņiem ir daudz darāmā. Viņiem ir jāspēlē klavieres un jāmācās saksofons un jāskatās TV, un tā uz priekšu, " uzskata Ķīnas Zhongshan Oftalmoloģijas centra pārstāvis.

Lai gan tipiskais vecums, kurā bērnam attīstās tuvredzība, ir no 8 līdz 12 gadiem, bērni kļūst tuvredzīgi jaunākā vecumā. Jo agrāk bērnam attīstās tuvredzība, jo lielāka iespēja, ka pieaugot viņam iespējama smaga tuvredzība, kas galu galā var apdraudēt viņu redzi, radot problēmas, piemēram, glaukomu, tīklenes atslāņošanos, kataraktu un tuvredzīgu makulopātiju.