Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija par savā teritorijā nevēlamu pasludina "Atvērtās Igaunijas fondu"

© AFP/Scanpix/Leta

Krievijas Ģenerālprokuratūra par valsts teritorijā nevēlamu organizāciju pasludinājusi "Atvērtās Igaunijas fondu" ("Avatud Eesti Fond").

"Iepazīstoties ar saņemtajiem materiāliem, Krievijas Ģenerālprokuratūra nolēmusi pasludināt ārvalstu nevalstiskās organizācijas "Atvērtās Igaunijas fonds" darbību par Krievijas Federācijas teritorijā nevēlamu," trešdien paziņoja Krievijas Ģenerālprokuratūra.

Lēmums pamatots ar to, ka Igaunijas fonds "apdraud Krievijas Federācijas konstitucionālās kārtības pamatus un valsts drošību".

Krievijas Ģenerālprokuratūra informēja, ka lēmums nosūtīts Tieslietu ministrijai, kura "Atvērtās Igaunijas fondu" pievienos sarakstam ar ārvalstu un starptautiskajām nevalstiskajām organizācijām, kuru darbība Krievijā pasludināta par nevēlamu.

Fonda vadītāja Malla Hellama Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR atzina, ka "tādi lēmumi vienmēr ir nesaprotami. Iespējams, tas saistīts ar to, ka mēs gadiem [Igaunijas Rietumviru apriņķa] Kesmu organizējām diskusiju "Krievijas balsis". Mūsu fonda darbību tāds lēmums nekādi neietekmēs. Tādēļ arī nav īpaši ko komentēt".

"Atvērtās Igaunijas fonds" dibināts 1990.gadā ar amerikāņu filantropa Džordža Sorosa atbalstu.

Fonda misija ir veicināt labklājības attīstību, demokrātiju, kas attīstās dinamiski un ir balstīta tolerances principos un kurā varasiestādes ir atbildīgas sabiedrības priekšā.