Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijas finanšu regulators sācis izmeklēšanu pret Igaunijas uzņēmēju

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvalde (FCA) sākusi izmeklēšanu pret Igaunijas finanšu tehnoloģiju kompānijas "Wise" līdzdibinātāju un valdes priekšsēdētāju Kristo Kērmanu par nodokļu nemaksāšanu, vēsta laikraksts "Postimees".

Paziņojumā Londonas biržai "Wise" pirmdien apliecināja, ka Igaunijas uzņēmējs plāno pilnībā sadarboties ar FCA izmeklēšanā.

Kompānija informēja, ka pērn septembrī Lielbritānijas nodokļu pārvalde HMRC publicēja atjauninātu sarakstu ar fiziskām un juridiskām personām, kuras sodītas par apzinātu nodokļu nemaksāšanu. Sarakstā iekļauts arī Kērmans. Viņa vārds nodokļu nemaksātāju sarakstā atradīsies 12 mēnešus pēc tā publicēšanas.

Pēc valdes priekšsēdētāja iekļaušanas šajā sarakstā "Wise" padome veikusi izmeklēšanu, piesaistot ārējos juridiskos konsultantus. Izmeklēšana pabeigta pagājušā gada pēdējā ceturksnī, un par secinājumiem, vērtējumu un rīcību informēts arī britu finanšu uzraudzības dienests, paziņoja "Wise".

Kompānijas, kas agrāk bija pazīstama kā "TransferWise" padomes priekšsēdētājs Deivids Velss norādījis, ka padome nopietni uztver "Kristo kavēšanos ar nodokļu nomaksu un FCA izmeklēšanu". Pēc kompānijas izmeklēšanas padome esot pieprasījusi Kērmanam rīkoties, piemēram, piesaistīt profesionālus nodokļu konsultantus savu privāto nodokļu sakārtošanai. Vienlaikus padome atbalsta Kērmana palikšanu "Wise" valdes priekšsēdētāja amatā.

Pastāv aizdomas, ka Kērmans Lielbritānijā nav samaksājis nodokļus un viņam noteikts gandrīz pusmiljona eiro sods.

Medijos izskanējis, ka Kērmans nav samaksājis nodokļus par 2017.un 2018.gadā gūtiem ienākumiem, nodokļu parādam sasniedzot 845 000 eiro.

Pēc Kērmana iekļaušanas Lielbritānijas nodokļu nemaksātāju sarakstā pērn krasi saruka "Wise" akcijas cena, un kopumā kopš iekļaušanas biržā tās vērtība nokritusies par 61%.

Kērmanam pieder apmēram piektā daļa 2010.gadā dibinātās kompānijas, kura sniedz starptautiskus naudas pārskaitījumu un daudzvalūtu bankas pakalpojumus fiziskām un juridiskām personām.

Aprīlī ASV lietišķā žurnāla "Forbes" aplēsa Kērmana turību 1,2 miljardu ASV dolāru (1,1 miljards eiro) apmērā, un viņš kļuva par pirmo igauni "Forbes" miljardieru sarakstā.