Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

ANO:Neskatoties pandēmijas ietekmi, migrācija pērn ir pieaugusi

© sargs.lv / Armīns Janiks

Neskatoties uz dramatisko pandēmijas ietekmi uz migrāciju, tostarp ceļošanas ierobežojumiem, starptautiskā migrācija pērn ir pieaugusi, trešdien paziņojusi ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM).

IOM jaunajā ziņojumā teikts, ka starptautisko migrantu skaits 2020.gadā pieaudzis līdz 281 miljonam jeb 3,6% no pasaules iedzīvotājiem.

Tas ir pieaugums, salīdzinot ar 2019.gadu, kad starptautisko migrantu skaits sasniedza 272 miljonus jeb 3,5% no globālā iedzīvotāju skaita.
Un tas ir gandrīz par 200 miljoniem vairāk nekā 1970.gadā, kad tika uzskaitīti tikai 84 miljoni starptautisko migrantu, kas sastādīja 2,4% no pasaules iedzīvotāju skaita.

IOM uzsvēra, ka pērn starptautisko migrantu skaits būtu vēl par diviem miljoniem lielāks, ja ne pandēmija, kas ievērojami apgrūtinājusi robežu šķērsošanu.

Covid-19 ievērojami ietekmēja migrāciju un ierobežoja pārvietošanos pa pasauli, norādīts ziņojumā.

Pandēmijas pirmajā gadā vien tika ieviesti aptuveni 108 000 ierobežojumi ceļošanai, bet aviopasažieru skaits pasaulē saruka par 60% līdz 1,8 miljardam. 2019.gadā aviopasažieru skaits sasniedza 4,5 miljonus.

Covid-19 "neapšaubāmi mainīja pasauli, un tas ir skāris visus migrācijas aspektus," žurnālistiem sacīja IOM ziņojuma autore Marija Makolifa.

Kamēr starptautiskās migrācijas pieaugums ir palēninājies, cilvēku pārvietošanās valstu iekšienē katastrofu, konfliktu un vardarbības dēļ ir strauji pieaugusi, liecina ANO dati.

2020.gada beigās aptuveni 40,5 miljoni cilvēki bija pārvietojušies savas valsts ietvaros. 2019.gadā tādi bija 31,5 miljoni.

"Mēs esam liecinieki paradoksam, kāds cilvēces vēsturē vēl nav pieredzēts," sacīja IOM vadītājs Antonio Vitorino.

"Lai gan Covid-19 ir efektīvi noturējis uz vietas miljardiem cilvēku, desmitiem miljonu citu cilvēku ir bijuši spiesti pārvietoties savās valstīs," sacīja Vitorino.