Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Pasaulē

G20 valstu līderi gatavojas samitam, kas norisināsies Romā

© epthinktank.eu

G20 valstu līderi nedēļas nogalē pulcēsies uz kārtējo samitu, kas šoreiz norisināsies Romas rajonā, kuru Itālijas diktators Benito Musolīni savulaik attīstīja fašistiskā režīma cildināšanai.

Samits šoreiz nenotiks Romas centrā, kur atrodas Kolizejs, Panteons un citi tūrisma objekti un vēsturiskās ēkas, šaurās ielas un tūristu bari ievērojami apgrūtina drošības garantēšanu augstajiem viesiem.

Tā vietā G20 valstu līderi tiksies futūristiskajā konferenču centrā "Nuvola" Romas Pasaules izstādes rajonā, kur ielas ir daudz vieglāk apsargājamas un kas var lepoties ar savu unikālo šarmu.

Romas Pasaules izstādes rajons tika attīstīts pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados kā modernisma arhitektūras vitrīna un 1942.gada pasaules izstādes mājvieta.

Otrā pasaules kara dēļ šī izstāde, kas būtu sakritusi ar fašistiskā režīma 20.gadadienu, nenotika un rajons palika nepabeigts.

Romas Pasaules izstādes rajons atrodas Romas dienvidu nomalē starp vēsturisko centru un piejūras priekšpilsētu Ostiju, un to raksturo fašismam tipiskās monumentālas celtnes no balta marmora un travertīna.

Rajona pazīstamākais apskates objekts ir tā sauktais Kvadrāta kolizejs - balts kubs ar arkām, kur sākotnēji bija plānota Itālijas Civilizācijas pils, bet tagad atrodas itāļu modes nama "Fendi" galvenā mītne. Vienu no ēkas sienām rotā Musolīni citāts no runas 1935.gadā, kurā viņš cildināja itāļus kā "dzejnieku, mākslinieku, varoņu, svēto, domātāju, zinātnieku, navigatoru un pārceļotāju tautu".

Šodien Romas Pasaules izstādes rajonā atrodas dzīvojamās un biznesa ēkas, tostarp energokompānijas ENI galvenais birojs un vairāku citu iestāžu ēkas, kā arī muzeji, koncertzāles un mākslīgi izveidots ezers, ko vietējie iecienījuši vasarās.

Taču tūlīt pēc Otrā pasaules kara rajons atgādināja spoku pilsētu, un pamestās ēkas apdzīvoja bēgļi.

Rajons tika atdzīvināts pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados, kad tas tika pārvērsts biznesa rajonā, kas kļuva par piemēru līdzīgiem centriem Londonā un Parīzē.

"Nuvola", kas nesen tika izmantots kā centrs cilvēku vakcinēšanai pret Covid-19, tika atklāts 2016.gadā pēc vairāku gadu aizkavēšanās un plānoto izmaksu pārtērēšanas.