Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālijā balsos par aborigēnu atzīšanu par kontinenta pirmiedzīvotājiem

Austrālijas premjere Džūlija Gilarda paziņojusi par valdības plānu sarīkot referendumu par grozījumiem konstitūcijā, saskaņā ar kuriem aborigēni oficiāli tiktu atzīti par Zaļā kontinenta pirmiedzīvotājiem.

Dž. Gilarda paziņojusi, ka jau tuvākajā laikā tiks izveidota ekspertu komisija, kas nodarbosies ar referenduma sagatavošanu (tajā iekļaus arī aborigēnu pārstāvjus), bet balsojums notiks vai nu 2013. gada parlamenta vēlēšanu dienā, vai agrāk.

Premjere uzsvērusi, ka referendums uzskatāms ne tikai par simbolisku, bet arī praktisku soli, lai palīdzētu daudz cietušajai aborigēnu kopienai, vēsta Reuters. Viņa arī piebildusi, ka "vienreiz piecdesmit gadu laikā" izveidojusies situācija, kad šādam solim ir plašs atbalsts gan sabiedrībā, gan parlamentā – saskaņā ar Austrālijas likumdošanu tieši parlamentam pirms tautas balsošanas jāapstiprina referendumā izvirzītais jautājums.

Kaut gan par referenduma izsludināšanu paziņoja leiboriste Dž. Gilarda, lielākie nopelni pienākas Zaļo partijai, kura tautas nobalsošanu izvirzīja par priekšnosacījumu, lai pievienotos Dž. Gilardas vadītajai koalīcijai. "Mums būs tikai viena iespēja atbalstīt šādu lēmumu," uzsvērusi Zaļo partijas senatore Rakele Zīverte. Oktobrī veiktais Newspoll pētījums liecina, ka 75% austrāliešu uzskata par nepieciešamu sarīkot referendumu, lai konstitucionāli atzītu aborigēnu vēsturi un kultūru.

Reuters atgādina, ka pirms trim gadiem Dž. Gilardas priekštecis premjera amatā Kevins Rads pirmo reizi atvainojās aborigēniem par visām pārestībām, kas tiem nodarītas kopš 1788. gada, kad sākās balto cilvēku ieceļošana. Tikai 1967. gadā austrālieši referendumā nobalsoja par to, lai aborigēnus vispār atzītu par valsts iedzīvotājiem. Oficiālā statistika liecina, ka aborigēnu skaits valstī sarucis no vairāk nekā miljona cilvēkiem līdz 470 000 cilvēku (kopā Austrālijā ir 22 miljoni iedzīvotāju). Šīs cilvēku grupas vidū ir ļoti augsts slimību, bezdarba un likumpārkāpēju līmenis. Austrāliešu zinātnieki atzinuši, ka aborigēnu vīriešu vidējais dzīves ilgums ir par 11,5 gadiem mazāks nekā vidusmēra austrāliešu dzīves ilgums, bet aborigēnu sievietes dzīvo par 9,7 gadiem mazāk.