Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pakistānas premjers aicina musulmaņu valstis uz kopīgu cīņu pret islamofobiju

© AFP/SCANPIX/LETA

Pakistānas premjerministrs Imrans Hans trešdien nosūtījis vēstules musulmaņu valstu līderiem, aicinot tos kopīgi vērsties pret islamofobiju.

Musulmaņus visā pasaulē ir saniknojuši Francijas prezidenta Emanuela Makrona izteikumi par islāmu un atbalsts karikatūrām, kurās attēlots pravietis Muhameds.

Pēc brutālās vēstures skolotāja slepkavības, kas notika 16.oktobrī Parīzes rietumu piepilsētā Konflānā-Sentonorīnā, Makrons paziņoja, ka Francija neatteiksies no savām karikatūrām.

47 gadus vecais skolotājs tika noslepkavots pie skolas, kurā viņš strādāja. Viņam tika nogriezta galva.

Uzbrucējs bija 18 gadus vecs, Maskavā dzimis čečenu imigrants Abdullahs Anzorovs, kuru sašāva policija un kurš no gūtajiem ievainojumiem vēlāk mira.

Izmeklētāji uzskata, ka Anzorovs uzbruka Patī, jo skolotājs stundā par vārda brīvību oktobra sākumā bija audzēkņiem demonstrējis karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu.

Piektdien Muhameda karikatūras tika projicētas uz Francijas valdības ēkām, izsaucot kārtējo sašutuma vētru arābu pasaulē, un musulmaņu valstīs vēršas plašumā aicinājumi boikotēt franču ražojumus.

Pakistānas premjerministrs apsūdzēja Eiropas valstis, ka tās izsmej pravieti Muhamedu, pieļauj musulmaņu diskrimināciju un liedz musulmaņu sievietēm valkāt konservatīvu apģērbu.

"Nesenie izteikumi no līderu puses un incidenti, kuros apgānīts svētais Korāns, atspoguļo pieaugošo islamofobiju, kas izplatās Eiropas valstīs," teikts Hana vēstulē musulmaņu valstu līderiem.

Runā Lahorā viņš piebilda, ka musulmaņu dzīve Francijā ir padarīta sarežģīta un Rietumu valstīm vajadzētu ņemt vērā ticīgo jutīgumu.

Pakistānā islāma zaimošana tiek uzskatīta par nopietnu noziegumu, par ko var tikt piespriests nāvessods.

Pakistānā vairākās vietās šonedēļ notikuši nelieli protesti pret Franciju, tostarp šodien ostas pilsētā Karāči.

Hans nedēļas nogalē nosūtīja vēstuli arī sociālā tīkla "Facebook" dibinātājam un vadītājam Markam Zakerbergam, aicinot aizliegt islamofobisku saturu, līdzīgi kā aizliegts holokausta noliegums.