Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Paragvajas bijušā diktatora namā atrod trīs cilvēku līķus; māju turpina pārmeklēt

© AFP / Scanpix / LETA

Paragvajas varas iestādes piektdien turpināja pārmeklēt bijušā diktatora Alfredo Stresnera namu, kur pagājušajā nedēļā tika atrastas trīs cilvēku mirstīgās atliekas.

Nams tiek pārmeklēts, ņemot vērā iespējamību, ka tur varētu būt arī citu cilvēku mirstīgās atliekas.

Policija sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai namā ir atrasti kādi no 423 cilvēkiem, kas Stresnera režīma laikā tika nogalināti vai pazuda bez vēsts.

Trīs cilvēku galvaskausus un citus kaulus atrada skvoteri, uzrokot vannasistabas grīdu.

30 hektārus lielais nekustamais īpašums laukos pie Sjudadas del Eses pilsētas Brazīlijas un Argentīnas robežu tuvumā bija pamests daudzus gadus, līdz tajā šomēnes ievācās skvoteri.

Piektdien šo namu un tā pamatus uzraka desmitiem cilvēku pēc policijas norādījumiem. Kāda pazemes tuneļa galā šajā īpašumā jau ir atrasti vēl daži kauli.

"Mēs atradām tuneli, kas bija piepildīts ar akmeņiem. Mums pateica, ka tas ir apmēram 100 metrus garš un izbeidzas bedrē, kur atrodas vairāk kaulu. Neviens nezina, cik daudz [cilvēku] šeit gājuši bojā," sacīja bijušais pašvaldības ierēdnis Rafaels Eskivels, kurš pārstāv nama iemītniekus.

Stresners valdīja Paragvajā no 1954. līdz 1989.gadam, vadot Dienvidamerikā visilgāk pastāvējušo diktatūru. Viņš nomira 2006.gada augustā 93 gadu vecumā Brazīlijā, kur bija dzīvojis kopš 1989.gada februāra, kad viņš tika gāzts armijas komandiera ģenerāļa Andresa Rodrigesa organizētā apvērsumā.

Paragvajas Patiesības komisijas ziņojumā par Stresnera diktatūru teikts, ka tās laikā 423 tika nogalināti vai pazuda bez vēsts, 18 722 tika spīdzināti un 3470 bija spiesti doties trimdā.

No diktatūras laikā nogalinātajiem cilvēkiem ir atrasti 37, un tikai četri no viņiem ir identificēti.