Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kolumbijas partizāni pēc gada atbrīvo ķīlnieku no gūsta

© Reuters/Scanpix

Kolumbijas marksistisko partizānu grupējums Nacionālās atbrīvošanas armija (ELN) ceturtdien atbrīvoja ķīlnieku, kas bija turēts gūstā gandrīz gadu, tviterī paziņoja Kolumbijas tiesībsarga birojs.

Inženieris Rafaels Andress Riano Ravelo bija 41 gadu vecs, kad viņš 13. janvārī tika sagūstīts Kolumbijā netālu no Ekvadoras robežas.

Viņa atbrīvošana notikusi ELN izsludināta Ziemassvētku pamiera laikā, kurš ilgst no 23. decembra līdz 3. janvārim.

Partizāni nodeva Riano Ravelo humānās palīdzības misijai, kuru kopīgi uztur valdība un katoļu baznīca. Viņš bija viens no 10 ķīlniekiem, kuri, kā uzskata Kolumbijas labējā prezidenta Ivana Dukes valdība, atrodas ELN gūstā.

Duke ir pieprasījis ELN atbrīvot visus gūstekņus un pārtraukt "visas noziedzīgās darbības", pirms tiktu atjaunotas miera sarunas, kuras 2017. gada februārī ar šo grupējumu sāka toreizējais Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss. Miera sarunas ar ELN ir apturētas kopš Dukes inaugurācijas 7. augustā.

ELN, kas ir pēdējais vēl aktīvais partizānu grupējums Kolumbijā ar apmēram 1800 dalībniekiem, ir noraidījis Dukes prasības kā "nepieņemamas".

Santoss 2016. gada novembrī parakstīja miera līgumu ar daudz lielāku kreiso partizānu grupējumu "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC), un 7000 tā dalībnieku tika demobilizēti.