Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps sola uz robežu ar Meksiku nosutīt vairākus tūkstošus karavīru

© AFP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņoja, ka grib nosūtīt uz robežu ar Meksiku 2000 līdz 4000 Nacionālās gvardes karavīru, pirmoreiz norādot nosūtāmā kontingenta lielumu.

Tramps sacīja, ka pie robežas dislocēto Nacionālās gvardes karavīru skaits būs "kaut kur no 2000 līdz 4000" un ka viņš "varbūt paturēs" šos karavīrus "vai lielu daļu no viņiem" tur līdz plānotā mūra uzcelšanai gar Meksikas robežu.

Pie robežas dislocētie Nacionālās gvardes karavīri palīdzēs Muitas un robežapsardzes dienesta darbiniekiem cīnīties pret nelegālo imigrāciju un narkotiku kontrabandu.

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs juniors no 2006. līdz 2008.gadam bija dislocējis pie Meksikas robežas 6400 Nacionālās gvardes karavīrus.

Nacionālā gvarde Teksasas štatā pauda atbalstu prezidenta iecerei, bet paziņoja, ka šī dislocēšana ir "ļoti agrīnā plānošanas stadijā". Atbalstu Nacionālās gvardes karavīru nosūtīšanai ir izteikuši arī Ņūmeksikas un Arizonas gubernatori republikāņi, bet vēl nav zināms, kāda būs Kalifornijas gubernatora demokrāta Džerija Brauna atbilde uz Trampa aicinājumu.

Jūras kājnieku korpusa ģenerālleitnants Kenets Makenzijs paziņoja reportieriem Pentagonā, ka vēl nav noteikts, cik no karavīriem šajā robežapsardzes operācijā būs bruņoti.

Nacionālā gvarde, kurai ir karavīri visos ASV štatos, arī agrāk pēc prezidentu un štatu gubernatoru aicinājumiem ir palīdzējusi apsargāt ASV robežas. Nacionālās gvardes Teksasas kontingents pavēstīja, ka tam ir "pieredzē gūtas zināšanas par šo misiju un darbības zonu", kuras ļaus bez šķēršļiem pildīt jauno uzdevumu.

ASV iekšzemes drošības ministre Kirstjena Nīlsena sacīja, ka Nacionālās gvardes dislocēšanas iemesls ir tas, ka ASV "ir krīzes punktā" ar nelegālo imigrāciju. "Mēs gribētu to apturēt, pirms [nelegālo imigrantu] skaits kļūtu vēl lielāks," teica ministre.

Martā uz ASV robežas ar Meksiku tika aizturēti 50 308 nelegāli imigranti, kas ir par 37% vairāk nekā februārī un vairāk nekā trīskārt pārsniedz pērnā gada martā aizturēto skaitu.

Meksikas politiķi ir nosodījuši Trampa lēmumu par Nacionālās gvardes karavīru dislocēšanu uz robežas. Meksikas Senāts trešdien pieņēma rezolūciju, kas aicina apturēt abu valstu sadarbību nelegālās imigrācijas un narkotiku kontrabandas apkarošanā.