Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Itālijā pastiprina drošības pasākumus; nosaka paaugstinātu trauksmes gatavību

© EPA/Scanpix

Itālijas nacionālās drošības spēkos trešdienas vakarā tika noteikta paaugstināta trauksmes gatavība pēc divu "Islāma valsts" teroristu aizturēšanas divu dienu laikā.

Itālijas dienvidu pilsētā Fodžā otrdien tika aizturēts islāma skolotājs, kas bija iepotējis bērniem džihāda idejas. Trešdien Ziemeļitālijas lielpilsētas Turīnas policija aizturēja potenciālu individuālo teroristu jeb "vientuļo vilku".

Reaģējot uz to, iekšlietu ministrs Marko Minniti sarīkoja ārkārtas sanāksmi Romā, kurā viņš lūdza policiju "tālāk pastiprināt kontroles pasākumus" tūristu iecienītos objektos un citās bieži apmeklētās vietās.

"Visi policijas spēki un izlūkošanas dienestu tīkls būs nepārtraukti dislocēti pretterorisma frontē," paziņoja Iekšlietu ministrija.

Par to tika paziņots pirms Romas pāvesta Franciska piedalīšanās Lieldienu svinībās Romā, kas jau tika uzskatītas par terorisma riskam pakļautu sabiedrisku pasākumu.

Policija Turīnas provincē aizturēja marokāņu imigrantu dēlu Elmahdi Halili un apsūdzēja viņu piederībā teroristu organizācijai "Islāma valsts".

23 gadus vecais Halili jau labu laiku bija izplatījis islāmistu propagandu internetā, bet pēdējā laikā sāka pētīt iespējas sarīkot individuālus teroraktus, paziņoja Turīnas policijas priekšnieks Frančesko Mesina.

"[Viņu] noteikti vajadzēja atturēt no kāda ļaunuma nodarīšanas," preses konferencē sacīja Mesina. "Viņš bija ļoti motivēts zināmā virzienā, kas ir ļoti bīstams," viņš piebilda.

Halili, kas nācis no "normālas ģimenes", kura neatbalsta viņa radikālismu, "Islāma valsts" interneta žurnālā "Rumiyah" pētīja, kā sadurt cilvēkus vai izmantot kravas automašīnas teroraktiem, sacīja Mesina.

"Mēs neļāvām viņam to izdarīt," sacīja policijas priekšnieks.

Halili arī piederēja džihādistu materiāli angļu vai arābu valodās, ko viņš "rūpīgi pārtulkoja un/vai rediģēja itāļu valodā" propagandas un prozelītisma mērķiem, paziņoja policija.

Pret 13 citiem aizdomās turētajiem, tostarp ārzemniekiem un islāmā pārgājušiem itāliešiem, kuri "aktīvi iesaistījās radikalizācijas un prozelītisma kampaņā", tika uzsākta izmeklēšana, pavēstīja policija.

Halili iepriekš bija zināms policijai, jo viņam 2015.gadā tika piespriests nosacīts diviu gadu cietumsods par teroristu propagandas izplatīšanu, paziņoja Iekšlietu ministrija.

Minniti intervijā laikrakstam "La Stampa" sacīja, ka Itālija - vienīgā lielā Eiropas Savienības valsts, kur nav notikuši islāmistu terorakti, tagad saskaras ar terorisma draudiem.

Runājot par Fodžā aizturēto skolotāju, ministrs nosauca džihāda ideju iepotēšanu nepilngadīgajiem par "pilnīgi šausminošu", kas ir "bez precedenta Rietumos" un kas līdzinās "Islāma valsts" metodēm Sīrijā un Irākā.