Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā lems par bijušā Katalonijas premjera izdošanu Spānijai

© EPA / Scanpix

Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kuru svētdien Vācijā aizturēja policija, pirmdien tiks nogādāts tiesā Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē.

Zemes prokurors Ralfs Depers norādīja, ka Pudždemona nogādāšana tiesā domāta tikai tādēļ, lai apliecinātu bijušā Katalonijas līdera identitāti.

"Jautājums par Pudždemona kunga apcietināšanu pirms izdošanas tiks lemts Šlēsvigas-Holšteinas Augstākajā reģionālajā tiesā Šlēsvigā," paziņoja prokurors.

Tiesa ar Spānijas iesniegto dokumentu palīdzību lems, "vai Pudždemona kunga nodošana Spānijas varasiestādēm ir juridiski pieļaujama", skaidroja Depers.

Ja tiesa nolems, ka izdošana ir juridiski pieļaujama, federālās zemes prokuratūra lems, vai Pudždemonu izdot Spānijai, viņš piebilda.

Vācijas policija svētdien aizturēja Pudždemonu, kurš Vācijā bija iebraucis no Dānijas un bija ceļā uz Beļģiju.

Spānijas Augstākā tiesa piektdien izdeva jaunus orderus Pudždemona un vēl sešu Katalonijas politiķu, kas šobrīd uzturas ārzemēs, aizturēšanai.

Ja tiesa atzīs viņu vainu, viņiem draud līdz 30 gadiem cietumā. Vēl 12 cilvēkiem izvirzītas mazāk smagas apsūdzības par nepaklausību.

Pudždemona valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu.