Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais Bosnijas serbu armijas komandieris apstrīdējis Hāgas tribunāla lēmumu

© REUTERS / Scanpix

Bijušais Bosnijas serbu armijas komandieris Ratko Mladičs ceturtdien apstrīdējis Hāgas tribunāla lēmumu, ar kuru viņam piespriests mūža ieslodzījums par genocīdu, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Bosnijas kara laikā.

Hāgas tribunāla spriedumu apstrīdējuši arī prokurori, aicinot tiesnešus atzīt Mladiču arī par vainīgu arī genocīdā Bosnijas pilsētās. Šajā apsūdzības punktā Mladičs novembrī tika attaisnots.

Pagājušā gada novembrī tiesa atzina Mladiča vainu desmit no 11 apsūdzībām, kas viņam bija izvirzītas saistībā ar Bosnijas kara laikā 90.gados notikušo nežēlīgo etniskās tīrīšanas operāciju, kā arī Srebrenicas slaktiņa vadīšanu.

1995.gadā serbu spēki pārņēma musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kuru apsargāja viegli bruņotas nīderlandiešu vienības, kas neizrādīja nekādu pretestību. Vēlāk Srebrenicā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu. Šis slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

Mladičs tika notiesāts arī par 44 mēnešus ilgušo Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumu, kura laikā gāja bojā 10 000 cilvēku.