Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaulē ik dienu nomirst aptuveni 7000 jaundzimušo

© F64

Pasaulē ik dienu nomirst aptuveni 7000 jaundzimušo un 80% gadījumu nāves cēlonis ir tāds, ko varētu novērst, ja būtu pieejama kvalitatīva veselības aprūpe, ko sniedz labi apmācīti ārsti, māsas un vecmātes; pilnvērtīgs uzturs mātei un bērnam, kā arī tīrs ūdens.

Tā sacīts ANO Starptautiskā bērnu fonda (UNICEF) ziņojumā. Visaugstākais zīdaiņu mirstības līmenis konstatēts Pakistānā, Centrālāfrikas Republikā, Afganistānā, Somālijā un Lesoto, Bisavas Gvinejā, Dienvidsudānā, Kotdivuārā, Mali un Čadā. Savukārt viszemākais tas ir Japānā, Islandē, Singapūrā, Somijā, Slovēnijā, Igaunijā, Kiprā, Dienvidkorejā, Norvēģijā un Luksemburgā. Minētajām valstīm seko Zviedrija un Čehija, sarakstu turpina vienādās pozīcijās esošās Spānija, Itālija un Izraēla, seko Portugāle, tālāk - Īrija, Beļģija, Austrija un Austrālija, kur šis rādītājs ir līdzīgs, pēc tam kārta Grieķijai un Vācijai, bet Latvija un Francija ierindojas aiz tām, atstājot aiz sevis Nīderlandi un Lietuvu, Lielbritāniju, Poliju.

Uz 1000 jaundzimušajiem, kas nākuši pasaulē dzīvi, Latvijā bijuši 2,4 nāves gadījumi. Japānā šis rādītājs ir 1,1, kamēr Pakistānā - 22. Daudzās valstīs situāciju ietekmējis karš, ierobežota pieeja tīram ūdenim un veselības aprūpei, kā arī dabas katastrofas.