Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija apņēmusies Sīrijā meklēt jaunas naftas atradnes

© AFP/Scanpix

Krievija, kas ir Sīrijas režīma galvenā atbalstītāja, plāno palīdzēt Damaskai atsākt naftas ieguvi, kas ir izpostīta gadiem ilgajā bruņotajā konfliktā, otrdien paziņoja Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

"Mēs esam parakstījuši ceļa karti ne tikai elektroenerģijas nozarē, bet arī naftas un gāzes ieguvē, ietverot naftas atradņu atjaunošanu un jaunu iegulu apgūšanu," sacīja Novaks, kura teikto citēja Krievijas ziņu aģentūras.

Viņš nenosauca konkrētas Krievijas firmas, kas varētu iesaistīties šajā jomā.

Krievija kā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada galvenā starptautiskā atbalstītāja ir apņēmusies palīdzēt valsts atjaunošanā. Pagājušonedēļ tika parakstīta vienošanās par "rehabilitāciju, modernizāciju un jaunu enerģētikas objektu būvniecību Sīrijā", paziņoja Krievijas Enerģētikas ministrija savā interneta vietnē.

"Mēs uzskatām par ļoti svarīgu atjaunot Sīrijas ekonomiku, sevišķi naftas un gāzes nozares, kas noteikti veicinās ekonomiskās un sociālās situācijas normalizāciju valstī," sacīja Novaks.

Damasku decembrī apmeklēja Krievijas uzņēmēju un politiķu delegācija, lai ar Asadu apspriestu investīcijas un atjaunošanu, tostarp naftas un gāzes projektus, bet arī elektroenerģētiku, fosfātu ieguvi, transportu un tirdzniecību.

Delegācijas vadītājs, Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins toreiz sacīja, ka "Sīrija ir neierobežotu bagātību zeme" un "Krievijas kompānijām ir morālas tiesības šeit attīstīt liela mēroga ekonomiskus projektus".

Krievija 2015.gada septembrī militāri iejaucās Sīrijas konfliktā, atbalstot Asadu. Pērnā gada decembrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja daļēji izvest Krievijas karaspēku no Sīrijas.