Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā ir vairāk nekā 700 potenciāli bīstamu islāmistu, tostarp sievietes un bērni

© EPA/ SCANPIX

Vācijas tiesībsargājošās iestādes identificējušas vairākus desmitus sieviešu un nepilngadīgo kā potenciālos islāmistus, kas vēlas pastrādāt teroraktus Vācijā.

Starp 720 cilvēkiem, kuri pašlaik Vācijā uzskaitīti kā bīstami islāmisti, neliels procents ir sieviešu un bērnu, pavēstīja avoti drošības dienestos.

Vācijas Konstitūcijas aizsardzības biroja (BfV) vadītājs Hanss Georgs Māsens nesen norādīja, ka pieaug radikalizētu sieviešu un bērnu uzbrukumu risks, kuri atgriežas no nesen džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kontrolētajām teritorijām.

"Islāma valstij", kas 2014.gadā sagrāba plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, pievienojās vairāki desmiti tūkstoši ārvalstu kaujinieku. Pēc tam šis sunnītu ekstrēmistu grupējums cieta sakāves, zaudējot lielu daļu tā pārvaldītās teritorijas.

Ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstu Irākas drošības spēkiem pakāpeniski izdevies atgūt visu valsts teritoriju.

Sīrijā "Islāma valsts" cīnās pret rietumvalstu atbalstītajiem nemierniekiem, citiem džihādistu grupējumiem, kā arī Krievijas un Irānas atbalstītajiem valdības spēkiem.

Grupējuma ciestie zaudējumi raisījuši bažas, ka tā kaujinieki dosies citviet.