Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Vienojas par jauniem noteikumiem cīņai pret naudas atmazgāšanu

© AFP/ SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien vienojušies par jauniem noteikumiem cīņai pret naudas atmazgāšanu, cerībā, ka tie būs solis tuvāk anonīmu fiktīvu kompāniju izskaušanai, paziņojusi viena no vadošajām starptautiskajām korupcijas apkarošanas nevalstiskajām organizācijām "Transparency International".

ES nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas direktīvas pārskatīšana, kas tika ierosināta pēc Panamas dokumentu skandāla izcelšanās pagājušajā gadā, ļaus sabiedrībai redzēt, kam pieder un kas kontrolē fiktīvos uzņēmumus un citas necaurspīdīgās struktūras. Tomēr vairāki "caurumi" saglabāsies, tostarp joprojām nebūs publiski pieejama informācija par trasta fondu un līdzīgu vienošanos ieguvējiem. Arī šie "caurumi" būtu jānovērš, ES dalībvalstīm sākot īstenot šīs izmaiņas.

"Tas ir liels izrāviens un apstiprina, ka korporatīvo īpašumtiesību pilnīga caurskatāmība tagad ir globāls standarts, pēc kura tiks vērtētas citas valstis," norādīja "Transparency International" pārstāve.

Reuters/ SCANPIX

"ES pelna uzslavu par šo drosmīgo lēcienu, lai izbeigtu slepenību, kas veicina korupciju, izvairīšanos no nodokļiem un citus noziegumus," viņa piebilda.

Pasaules Bankas rīcībā esošā informācija liecina, ka 70% no plaša mēroga korupcijas lietām ir iesaistītas anonīmas kompānijas un trasta fondi. To apliecina arī pēdējā laika skandāli.

Publiska piekļuve jauniem ES reģistriem atvieglos cīņu pret naudas atmazgāšanu un kalpos kā biedinājums. Tādejādi tiks arī nodrošināta ātra piekļuve ārvalstu varasiestāžu datiem izmeklēšanās, kas skar vairākas valstis.

"Šodien tika uzvarēta liela kauja cīņā pret naudas atmazgāšanu, bet nekas vēl nav galā," uzsvēra "Transparency International" pārstāve.