Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Intriga ap 13. janvāra grautiņa dalībieka izdošanu no Čehijas kļūst plašāka

TIESĀ. Ansis Ataols Bērziņš un viņa advokāts Jānis Mucenieks tiesā Čehijā vēlējās panākt drošības līdzekļa maiņu – nevis ieslodzījuma vietā, bet brīvībā. Pagaidām tas nav izdevies © Publicitātes foto

No Čehijas medijiem nepazūd informācija par latviešu folklorista, dziesminieka, programmētāja Anša Ataola Bērziņa tiesu. Viņu dēvē par politisko bēgli, un lieta ieguvusi ne tikai skaņu atbalsi, bet iepriekš neprognozējamu virzību. Viņš Čehijas cietumu sistēmā ir izcietis jau četrus ar pusi mēnešus, kas krietni pārsniedz jebkādu samērīgu sodu par Bērziņa veiktajām darbībām 2009. gada 13. janvārī, uzsver advokāts Jānis Mucenieks.

Latvijas tiesa gan A. A. Bērziņam bija lēmusi ieslodzījumā pavadīt gadu un astoņus mēnešus. Aptuveni pēc mēneša, 18. septembrī, Čehijā tiks lemts par to, vai A. A. Bērziņš ir jāizdod Latvijai. Kā norāda politiski notiesātā Anša Ataola Bērziņa aizstāvis, zvērināts advokāts Jānis Mucenieks, viņš ir vērsies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča, ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar atbilstoša rakstura lūgumiem atbrīvot aizstāvamo no viņam piemērotā brīvības atņemšanas soda.

«Bērziņš nav noziedznieks. Bērziņš ir likumpaklausīgs cilvēks, kurš ir juridiski piņķerīgās situācijas ķīlnieks. Bērziņš ir Latvijas tiesvedības sistēmas upuris, jo tikai formālu ieganstu dēļ tagad atrodas apcietinājumā Čehijā. Bērziņš nekad iepriekš nav veicis kādus likuma pārkāpumus, Bērziņš nav atzīstams par sabiedrībai bīstamu personību, kurai būtu jāatņem brīvība,» argumentus uzskaita J. Mucenieks.

Arī A. A. Bērziņš ne reizi vien ir uzsvēris, ka viņš, piedaloties nemieros Vecrīgā 2009. gada 13. janvārī, ir izdarījis administratīvu pārkāpumu, bet ne kriminālu, un par kriminālnoziedznieku sevi neatzīst. Neatkarīgā vairākas reizes rakstījusi par šo procesu un sazinājās arī ar A. A. Bērziņa līdzgaitniekiem, nosauksim viņus tā. Tie ir cilvēki, kuri kopā ar viņu piedalījās nemieros vecpilsētā, kopā darbojušies organizācijās. Secinājums, kas no daudzu mutēm izskanēja gan tiešā tekstā, gan slēptākā formā: būtu atzinis, ka ir vainīgs, sen jau viss būtu piemirsts un aizmirsts, nevajadzēja būt tik principiālam. Bija cilvēki, kuri 13. janvāra notikumus nevēlējās atcerēties un savu uzvārdu līdzās Anša Ataola uzvārdam publikācijā arīdzan nevēlējās redzēt.

Kas notiks septembrī Čehijā, Liberecas pilsētas tiesā? Dzīvosim, redzēsim. Kopumā A. A. Bērziņu aizstāv trīs advokāti, viens no diviem A. A. Bērziņa aizstāvjiem Čehijā ir slavens advokāts Pāvels Ūls, Čehijā zināma disidenta dēls. Viņš praktizējas cilvēktiesību jomā.