Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Rasists, kurš ietriecās cilvēkos, sirgstot ar šizofrēniju un jau sen idealizējot Hitleru

© EPA / Scanpix

Jaunietis, kurš apsūdzēts par to, ka nedēļas nogalē ASV Virdžīnijas štata Šarlotsvilas pilsētā ar automašīnu tīši ietriecies cilvēkos, kas protestēja pret baltādaino rasistu demonstrāciju, jau skolas gados simpatizējis nacismam un idealizējis Hitleru, pastāstījis viņa bijušais skolotājs.

Dereks Veimers, kurš 20 gadus vecajam Džeimsam Aleksam Fīldsam mācījis sociālās zinības vidusskolā Kentuki štata Jūnionā, aģentūrai AP arī teica, ka Fīldss atzinis, ka pirms vairākiem gadiem viņam diagnosticēta šizofrēnija.

"Kādu laiciņu parunājot ar Džeimsu, varēja pamanīt simpātijas pret nacismu, Hitlera idealizēšanu, ticību baltās rases pārākumam," sacīja Veimers.

Viņš teica, ka skolas administrācija atzinusi, ka Fīldsam ir radikāli uzskati rasu jautājumā un par nacismu.

"Tas bija vispārzināms," piebilda Veimers.

2015.gadā Fīldss pieteicies militārajā dienestā un septembrī sācis pamata militāro apmācību, taču decembrī no dienesta atvaļināts, jo militārajā apmācībā nav spējis sasniegt nepieciešamos rezultātus, aģentūrai AP pastāstīja bruņoto spēku preses pārstāve.

Jau ziņots, ka Fīldss, kurš ir Ohaio štata iedzīvotājs, sestdien Šarlotsvilā, kur notika plaši baltādaino rasistu protesti pret pašvaldības plāniem aizvākt ASV pilsoņu kara laika konfederātu armijas virspavēlnieka ģenerāļa Roberta Lī statuju, ar vieglo automašīnu iebrauca cilvēkos, kas protestēja pret rasistu aktivitātēm, nogalinot 32 gadus vecu sievieti un ievainojot vismaz 19 cilvēkus. Fīldss ir aizturēts un viņam izvirzītas vairākas apsūdzības, tostarp slepkavībā.