Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ministrs: Japāna drīkst notriekt uz Guamu raidītu Ziemeļkorejas raķeti

© AFP/ SCANPIX

Japāna būtu tiesīga pārtvert uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu izšautu Ziemeļkorejas raķeti, ceturtdien atzina Japānas aizsardzības ministrs Icunori Onodera.

Japāna drīkstētu notriekt raķeti, kas lidotu Guamas virzienā, ja tiktu atzīts, ka tas Japānai rada eksistenciālus draudus, ministrs sacīja parlamenta apakšnama komitejai.

Eksperti gan norāda, ka Japānai šobrīd nav pietiekamas jaudas, lai notriektu raķeti, kas pāri tās teritorijai lidotu uz Guamu.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien pret Ziemeļkoreju vērsās asākiem vārdiem nekā līdz šim, Phenjanai tās kodolprogrammas dēļ draudot ar "uguni un niknumu".

REUTERS/ SCANPIX

Savukārt Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA pēc dažām stundām paziņoja - Ziemeļkoreja nopietni apsver iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu, kurā atrodas Savienoto Valstu bruņoto spēku bāzes.

ANO Drošības padome sestdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Rezolūcijā noteikts pilnīgs aizliegums no Ziemeļkorejas importēt ogles, dzelzi un dzelzs rūdu, svinu un svina rūdu, kā arī zivis un citus jūras produktus, Īstenojot šo embargo, Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumi, kas pašlaik ir trīs miljardi ASV dolāru gadā, samazināsies par vienu miljardu dolāru gadā.

Ziemeļkoreja pirmdien nosodīja jaunākās ANO sankcijas, vienlaikus uzsverot, ka nebūs nekādu sarunu par kodolieročiem, kamēr to apdraudēs ASV.