Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ANO Drošības padome aicina Ziemeļkoreju atbrīvoties no kodolieročiem

© scanpix

ANO Drošības padome pirmdien stingri nosodījusi Ziemeļkorejas pēdējo ballistiskās raķetes izmēģinājumu un solīja pastiprināt sankcijas pret Phenjanu.

Drošības padome vienbalsīgi aicināja Ziemeļkoreju "nekavējoties ar konkrētu rīcību izrādīt patiesu gatavību atbrīvoties no kodolieročiem".

Drošības padome pieprasīja, lai Ziemeļkoreja neveic vairs nevienu raķetes vai atombumas izmēģinājumu.

Padome arī pauda bažas par Phenjanas "ārkārtīgi destabilizējošo rīcību un kliedzošo un provokatīvo nepakļaušanos Drošības padomei".

ASV izstrādātais Drošības padomes paziņojums tika publiskots pirms otrdien paredzētās padomes ārkārtas sēdes, kas sausaukta pēc Vašingtonas un Tokijas aicinājuma.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja svētdien izmēģināja jaunu ballistisko raķeti, kas varētu būt bijusi vistālākā darbības rādiusa raķete, ko Phenjana līdz šim izmēģinājusi.

SCANPIX

Tas ir pirmais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums kopš jaunā Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina stāšanās amatā un otrais apmēram divu nedēļu laikā.

Ziemeļkoreja kopš pagājušā gada sākuma ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un desmitiem raķešu izmēģinājumu, lai izstrādātu kodolgalviņu, kas spētu sasniegt ASV.