Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Sola košļeni, kas diagnosticēs vēzi

© Kristaps Kuhaļskis/ F64 Photo Agency

Alabamas uzņēmums Volatile Analysis paziņojis par nodomu sākt ražot košļājamo gumiju, kas palīdzēs agrīni noteikt, vai cilvēkam ir vēzis.

Zināmu laiku gremojot šo gumiju, no košļātāja siekalām tā uzņems sevī gaistošas organiskas vielas un tālāk tiks veiktas analīzes, lai konstatētu noteiktu savienojumu klātbūtni, kuri veidojas cilvēka ķermenī, ja viņam ir ļaundabīgs audzējs. Tas varētu palīdzēt noteikt pat konkrētu vēža veidu, jo katram audzēja tipam šīs vielas ir atšķirīgas. Tiek apgalvots, ka līdz ar to vēža diagnostikā vairs nevajadzēs izmantot asins vai urīna analīzes.

Kristaps Kuhaļskis/ F64 Photo Agency

Amerikas vēža biedrība norāda, ka pēdējo 15 gadu laikā bijuši dažādi mēģinājumi radīt jaunus produktus un metodes vēža agrīnai diagnostikai, tostarp elptesti, urīna analīzes, pat suņu ožas izmantošana, taču nevienam no tiem nav izdevies panākt pārliecinoši pierādītu efektivitāti.

Diagnostiskā košļene joprojām ir izmēģinājumu stadijā un par tās efektivitāti vēl pāragri spriest, taču uzņēmums cer to nodot ārstu un pacientu vērtējumam nākamgad. Tiek arī solīts, ka košļenei būs patīkama garša.