Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Lepēna: ES nomirs, jo tauta to nevēlas

© scanpix

Francijas galēji labējās "Nacionālās Frontes" (FN) līdere un prezidenta amata kandidāte Marina Lepēna svētdien rīkoja pirmsvēlēšanu mītiņu un solīja Eiropas Savienības (ES) sabrukumu, kā arī Francijas aizsardzību pret globalizāciju.

Kampaņas mītiņā Lillē, Francijas ziemeļos, viņa paziņoja, ka prezidenta vēlēšanas Francijā būs nākamais globālais tautas sacelšanās solis.

"Eiropas Savienība nomirs, jo tauta to vairs nevēlas (..) iedomīgas un hegemoniskas impērijas ir nolemtas bojāejai," Lepēna pavēstīja gavilējošajam pūlim.

"Ir pienācis laiks sakaut globālistus," uzsvēra FN līdere, apsūdzot "nodevībā" savus galvenos sāncenšus - centristu Emanuelu Makronu un konservatīvo Fransuā Fijonu - par ES un tirgus ekonomisku atbalstošu nostāju.

Lepēna gan solīja ES aizstāt ar "citu Eiropu", ko viņa nosauca par "tautas Eiropu", kas balstītos brīvā valstu sadarbībā.

"Tas ir jādara racionāli un labi sagatavotā veidā," intervijā laikrakstam "Le Parisien" norādīja eiroskeptiskā politiķe.

"Es nevēlos haosu (..) eiro būtu pēdējais solis, jo vēlos sagaidīt vēlēšanu rezultātus Vācijā," savus plānus atklāja Lepēna.

Sabiedriskās domas pētījumu institūta IFOP aptaujā, kas veikta pēc laikraksta "Le Figaro", noskaidrots, ka 72% francūžu vēlas saglabāt eiro. Aptaujā gan arī noskaidrots, ka vairākums FN atbalstītāju vēlas Francijas izstāšanos no eirozonas.

Kā ziņots, kopumā startam cīņā par Elizejas pili reģistrēti 11 kandidāti.

Vēlēšanu pirmā kārta notiks 23.aprīlī, un divi kandidāti, kas tajā iegūs visvairāk balsu, aci pret aci sastapsies balsošanas otrajā kārtā 7.maijā.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pirmajā kārtā Makrons un Lepēna gūtu līdzīgu atbalstu, bet pārējie kandidāti ievērojami atpaliek. Otrajā kārtā aptaujas sola pārliecinošu Makrona uzvaru pār Lepēnu.