Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki, iespējams, atklājuši jaunu kontinentu

© scanpix

Līdz šim tika uzskatīts, ka pasaulē ir septiņi kontinenti, tomēr zinātnieki ir nākuši klajā ar paziņojumu, ka iespējams, zem Jaunzēlandes atrodas vēl viens kontinents, vēsta BBC.

Zinātnieki šim kontinentam ir devuši nosaukumu Zīlandija. Šī kontinenta lielākā daļa atrodas zem Klusā okeāna ūdens. Savukārt šī kontinenta augstākie kalni paceļas virs ūdens un šajā vietā atrodas Jaunzēlande. Zinātnieki apgalvo, ka šai zemes plātnei ir kontinentam raksturīgas īpašības, tāpēc šobrīd tiek strādāts pie tā, lai šis kontinents tiktu oficiāli atzīts.

Amerikas Ģeoloģijas asociācijas žurnālā publicētajā pētījumā teikts, ka Zīlandijas izmērs ir 5 miljoni kvadrātkilometru, kas ir aptuveni tik pat daudz kā divas trešdaļas no blakus esošā kontinenta - Austrālijas.

Galvenais pētījuma autors Niks Mortimers apgalvo, ka zinātnieki pie šī atklājuma strādā jau vismaz 20 gadus. "Ievāktie dati, kas apliecina, ka Zīlandija ir jauns kontinents, nav iegansts lai tikai kartē uzrakstītu jaunu vārdu. Tas ir svarīgs zinātnisks atklājums," stāsta N. Mortimers.