Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Davosā spriedīs, kurp virzās pasaule

© AP

Jau 47. reizi Šveices kalnu kūrortā Davosā uz Pasaules ekonomikas forumu pulcēsies šīs pasaules varenie. Šogad par aktuālām un globālām tendencēm, kas ietekmē teju vai ikviena mūsu planētas iedzīvotāja dzīvi, apspriedīsies vairāk nekā 3000 augsta ranga viesu – viņu vidū 47 valstu līderi un vairāk nekā 1200 lielo transnacionālo kompāniju vadītāji.

Sagaidāms, ka par foruma galveno zvaigzni kļūs Ķīnas prezidents Si Dziņpins. Visticamāk, līdzīgu statusu viņš būtu izpelnījies pat tādā gadījumā, ja Davosā ierastos topošais ASV prezidents Donalds Tramps, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Fransuā Olands, kā arī vēl vairāku valstu (Kanādas, Spānijas, Itālijas) vadītāji, kuri šoreiz nolēmuši no Davosas apciemojuma atturēties, jo saskaņā ar oficiālajiem paziņojumiem aizņemti ar iekšpolitisko jautājumu risināšanu. Šī ir pirmā reize, kad Ķīnas valsts vadītājs piedalās Davosas forumā, turklāt kopā ar viņu ierodas iespaidīga (80 cilvēku) amatpersonu un uzņēmēju delegācija. Davosas tribīnes (gan formālās, gan neformālās) Ķīnas pārstāvji grasās izmantot tam, lai pārliecinātu citus delegātus, ka pasaulē ir izveidojies jauns varas centrs, un Ķīnas nodomi ir paši nopietnākie. Jo vairāk tādēļ, ka D. Tramps taču solījies lielāko uzmanību pievērst ASV iekšpolitiskajām problēmām, un galvenā pasaules kārtības noteicēja postenis nu var palikt vakants. Tajā pašā laikā vairāki D. Trampa izteikumi radījuši bažas par iespējamo ASV un Ķīnas attiecību pasliktināšanos.

D. Trampa ievēlēšanas kontekstā diezgan divdomīgi izklausās šā gada foruma galvenā tēma - Reaģējoša un atbildīga vadība. Kā norāda Reuters, reti kurš no foruma dalībniekiem uzskata D. Trampu par atbildīgu, turklāt pirms gada Davosā valdīja vienprātīga pārliecība par to, ka viņam nav ne mazāko izredžu kļūt par ASV prezidentu. «Lai kā jūs vērtētu Trampu un viņa nostāju, viņa ievēlēšana izraisījusi lielu, lielu nenoteiktību, un tās garā ēna klāsies pār Davosu,» sacījis Starptautiskās Krīzes grupas (ICG) vadītājs Žans Marī Gvehenno.

Pretēji daudziem mītiem, Davosā nekādi lēmumi netiek pieņemti, taču formālās un, vēl jo vairāk, neformālās tikšanās atstāj savu iespaidu uz to pieņemšanu. Politologi prognozē, ka tuvākajās četrās dienās foruma viesi mēģinās vismaz saprast, kā ir mainījusies pasaule pēc Brexit, D. Trampa uzvaras, nu jau bijušā Itālijas premjera Mateo Renci sakāves referendumā un citiem pagājušā gada notikumiem, kuri vedina uz domām - aizvien vairāk cilvēku nav apmierināti ar pašreizējās politiskās un ar to cieši savītās biznesa elites darbību. Davosā tradicionāli pulcējas tieši šī elite, un, mazliet sabiezinot krāsas, var sacīt - tai ir pienācis teju vai pēdējais brīdis apzināties pieļautās kļūdas, izprast tās un labot, kas vēl labojams. Daudzi pirms foruma izskanējušie paziņojumi gan liecina, ka paēdušais neēdušo nesaprot joprojām. Augsta ranga vīri pauduši patiesu neizpratni, ka var būt arī tā - ekonomika visā pasaulē iet uz augšu, bet ļaudis nez kāpēc ir neapmierināti. Visvienkāršāk, protams, ir par musinātājiem pasludināt populistus un antiglobālistus, taču, kā nesenā intervijā norādījis Davosas foruma rīkotājs Klauss Švābs, ir jārunā arī ar populistiem, un Davosā šogad viņiem tribīne tiks dota.