Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Dombrovskis: Eiropas banku sektoram ir jābūt spējīgam pretoties dažādiem ekonomikas satricinājumiem

© F64

Eiropas banku sektoram ir jābūt spējīgam pretoties dažādiem ekonomikas satricinājumiem, šodien Briselē domnīcas "Bruegel" rīkotajā diskusijā par Eiropas banku sistēmas nākotni sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis savā runā izklāstīja vīziju par stabilu, ilgtspējīgu un integrētu banku sektoru. Viņš uzsvēra, ka ir nepieciešams tāds banku sektors, kas spēs pretoties dažādiem ekonomikas satricinājumiem, un bankām ir jābūt rentablām, jābūt konkurētspējīgām starptautiski un tādām, kas var sniegt ieguldījumu plašākam ekonomikas sektoram.

EK viceprezidents skaidroja arī galvenos punktus ierosinājumam pārskatīt Kapitāla prasību regulu un direktīvu, norādot arī uz starptautiski apstiprinātu standartu iekļaušanu Eiropas likumdošanā. "Lai uzlabotu finanšu stabilitāti, mēs Eiropas tiesību aktos integrēsim standartus, par ko nesen vienojās Bāzeles Banku uzraudzības komitejā un Finanšu stabilitātes padomē," skaidroja Dombrovskis.

"Lai nodrošinātu, ka Eiropa pilnībā spēj novērst ar globālajām, sistēmiski nozīmīgajām bankām saistītos riskus, mēs ierosināsim, lai tās uztur minimālo kopējo zaudējumu absorbcijas spēju tā, lai šīs bankas spētu labāk absorbēt zaudējumus un lai mēs varam būt droši, ka pat sistēmiski pašas nozīmīgākās bankas vajadzības gadījumā var stabilizēt," pauda Dombrovskis.

EK viceprezidents arī stāstīja, ka tiks strādāts pie saistošu aizņemto līdzekļu sviras rādītāja 3% apmērā ieviešanas.

Komisārs arī pauda, ka tiks prezentēts tāds rīks kā Neto stabila finansējuma rādītājs, kas ieviesīs bankām prasību finansēt savus ilgtermiņa aizdevumus no stabiliem finansējuma avotiem. Dombrovskis arī savā runā izteicās, ka EK priekšlikumi ietvers konkrētas korekcijas, lai izvairītos no nesamērīgām kapitāla prasībām attiecībā uz tirdzniecības portfeļa pozīcijām, tostarp tirgus uzturēšanas darbībām. "Mēs samazināsim emisijas un turēšanas izmaksas noteiktiem augstas kvalitātes finanšu instrumentiem, piemēram, nodrošinātajām obligācijām, augstas kvalitātes vērtspapīrošanas instrumentiem vai atvasinātajiem riska ierobežošanas instrumentiem. Mēs arī nodrošināsim pareizos stimulus iestādēm, kas darbojas kā starpnieki attiecībā uz darījumiem, kuru klīringu veic centrālie darījumu partneri," teica EK priekšsēdētāja vietnieks.

Dombrovskis teica, ka ir jāuzsver, ka spēcīgs banku sektors Eiropā ir dažāds banku sektors. Viņš paskaidroja, ka mazajām bankām ir nepieciešams sniegt pakalpojumus vietējiem uzņēmumiem un vietējām kopienām, savukārt lielākām bankām jāoperē vienotajā tirgū.

"Ja mēs tiešām vēlamies integrētu banku sektoru, kas ir spējīgs absorbēt dažādus ekonomiskos triecienus un atvieglot monetārās politikas transmisiju, tad mums ir vajadzīga skaidra Eiropas vīzija un likumdošanas ietvars," komentēja Dombrovskis.

EK viceprezidents arī skaidroja, ka ir jārisina ienākumus nenesošo kredītu problēmjautājums un atkārtoti jāuzsver banku savienības izveides pabeigšana.