Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Starptautiska uzraudzība lietuviešos rada lielāku ticamību Baltkrievijas AES būvniecības drošībai

© Scanpix

Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras iesaiste lietuviešos rada lielāku ticamību Baltkrievijas Astravjecas atomelektrostacijas (AES) būvniecības drošības uzraudzībai, šodien Saeimas Baltijas lietu apakškomisijas sēdē sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Jautājumu par Baltkrievijas AES celtniecību apakškomisijas sēdē aktualizēja deputāts Romualds Ražuks (V).

Kučinskis norādīja, ka Baltkrievijas AES celtniecības jautājumā ir iesaistījusies Starptautiskās atomenerģētikas aģentūra, kas lietuviešiem rada zināmu ticību, ka būvniecības drošība tiek uzraudzīta. Viņš pauda, ka sarunas ar Baltkrieviju ir nonākušas "normālā gultnē" un Lietuvā par šo lietu vairs neraizējas tik ļoti kā pirms četriem mēnešiem, kad valdības vadītājs apmeklēja kaimiņvalsti.

Latvija seko līdzi situācijai, un saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju AES celtniecība pašlaik notiekot bez skandāliem, piebilda Kučinskis.

Kā ziņots, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite šodien paziņoja, ka Baltijas valstīm ir jāpieprasa, lai Baltkrievijas varas iestādes nodrošinātu caurskatāmību jaunās AES būvniecībā Astravjecā un nekavējoties atļautu starptautisko ekspertu piekļuvi teritorijai.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas-Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamas kodolavārijas gadījumā. AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" meitassabiedrība "Atomstrojeksport".

Jau vēstīts, ka augusta beigās negadījumā Baltkrievijas AES būvlaukumā, kas atrodas netālu no Lietuvas robežas, gājis bojā cilvēks, liecina AES mājaslapā publicētā informācija.

Tāpat ziņots, ka jūlijā topošās spēkstacijas būvlaukumā pārvietošanas laikā nogāzās AES reaktora korpuss.