Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķiju paralizē 48 stundu streiks

© Scanpix

Sabiedriskais transports Grieķijā piektdien apturējis darbību saistībā ar 48 stundu streiku, kas izsludināts, lai protestētu pret premjerministra Alekša Cipra valdības iecerēto pensiju sistēmas reformu un nodokļu palielināšanu.

Piektdienas rītā Atēnās darbību pārtraucis viss sabiedriskā transporta tīkls, metro, tramvaju, autobusu un dzelzceļa darbiniekiem sākot streiku, kuru paredzēts rīkot līdz svētdienai, norāda arodbiedrība.

Vienīgais transporta veids, kas joprojām pieejams Grieķijas galvaspilsētas iedzīvotājiem, ir taksometri.

Ģenerālstreiks izsludināts pēc Grieķijas parlamenta paziņojuma, ka valdības iecerētās reformas tiks apspriestas un par tām tiks balsots jau šajā nedēļas nogalē.

Visā valstī piektdien apturēta vilcienu satiksme un prāmji, kas savieno Grieķijas cietzemi ar salām, palikuši noenkuroti ostā.

Tikmēr jūrnieku arodbiedrības PNO streiks, kas arī sācies piektdien, ilgs līdz otrdienas rītam.

Savukārt starppilsētu autobusu un gaisa satiksmi streiks nav ietekmējis, taču protesta akcijas skārušas citus pakalpojumus.

Streikam pievienojusies žurnālistu arodbiedrība, un piektdien ziņas nepārraida vairums sabiedrisko un privāto radio un televīzijas kanālu.

Izmaiņas pensiju sistēmā pieprasījuši Grieķijas starptautiskie kreditori kā priekšnosacījumu trešā aizdevuma saņemšanai, par ko vienošanās tika panākta pagājušā gada jūlijā.

Parlamenta locekļi arī debatēs par to, vai paaugstināt nodokļus iedzīvotājiem ar augstiem un vidējiem ienākumiem.

Grieķijas civildienesta ierēdņu arodbiedrība ADEDY paziņoja, ka šādas pret strādājošo šķiru vērstas reformas netiks pieņemtas un aicināja uz valsts mēroga streiku.

Arī privātā sektorā strādājošo arodbiedrība GSEE brīdināja valdību gatavoties ilgstošai cīņai, ja tā neatteiksies no iecerētajām reformām.

Nedēļas nogalē protesta gājieni gaidāmi gan Atēnās, gan citās Grieķijas pilsētās.