Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Eirovīziju kritizē karogu noteikumu dēļ

© Scanpix

Kritikas krustugunīs nokļuvuši starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija rīkotāji, kuri pagājušajā nedēļā publiskoja to starptautiski neatzīto valstu un teritoriju sarakstu, kuru karogus faniem būs aizliegts demonstrēt konkursa norises laikā Globe Arena Stokholmā. Pēc palestīniešu, basku, ukraiņu un Krimas tatāru skaļajiem protestiem organizētāji atzinuši, ka attiecīgu karogu pielīdzināšana teroristu grupējuma Islāma valsts karogam bijusi kļūda, tomēr viņi joprojām uzskata, ka konkursa laikā fani drīkst demonstrēt vien ANO dalībvalstu karogus.

AFP atgādina, ka pagājušās nedēļas vidū Eiropas medijos parādījās ziņas, ka konkursa laikā (tas notiks no 10. līdz 14. maijam) zālē tiks aizliegts demonstrēt Islāma valsts, Krimas, Krimas tatāru, neatzīto Doņeckas un Luhanskas tautas republiku, Kosovas, Kalnu Karabahas, Piedņestras, Ziemeļkipras, Basku zemes un Palestīnas karogus. Šī ziņa izraisījusi ļoti asu reakciju. Viens no palestīniešu administrācijas vadītājiem Saebs Erakats sestdien pieprasīja oficiālu atvainošanos no Eiropas Raidsabiedrību savienības (EBU), kas rīko konkursu. «Šogad Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek Stokholmā, bet Zviedrija bija pirmā no ES ietilpstošajām rietumvalstīm, kas oficiāli atzina Palestīnas valsti. Jūsu lēmums ir pilnīgi neobjektīvs un nepieņemams, tādēļ mēs aicinām šo apkaunojošo lēmumu nekavējoties atcelt. Tāpat EBU būtu nepieciešams atvainoties Palestīnai un miljoniem palestīniešu, kuri dzīvo visā pasaulē,» AFP citē palestīniešu politiķa sacīto.

Ne mazāk emocionāls par Krimas tatāru karoga aizliegšanu bijis Ukrainas vicepremjers Vjačeslavs Kiriļenko. Viņš atgādinājis, ka Ukrainu šogad konkursā pārstāv Krimas tatāru izcelsmes dziedātāja Džamala ar dziesmu par šīs tautas deportāciju un karogu aizliegšana ir absolūti nepieņemama. «Vai Eirovīzijas administratori atzīst Krimas aneksiju?! Tad jau tā ir Krievovīzija!» - viņš rakstījis savā Twitter kontā, taču taisnības labad jāatgādina, ka Krievijas anektētās Krimas karogs arī nokļuvis melnajā sarakstā. The Local vēsta, ka sašutuma vētra izcēlusies arī Spānijā un tajā ietilpstošajā basku reģionā. Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Garsija Magaljo ir uzdevis valsts vēstniekam Zviedrijā izskaidrot konkursa rīkotājiem - Basku zemes karogs ir absolūti konstitucionāls un leģitīms, un nav nekāda pamata to pielīdzināt starptautiski neatzītu teritoriju karogiem, nerunājot nemaz par Islāma valsts simboliku.

Pēc visas šīs kritikas vētras rīkotāju pārstāvis Deivs Gudmens intervijā AFP bijis spiests atzīt, ka melnais saraksts nemaz nav bijis paredzēts publiskošanai un «politika karogu jautājumā nav vērsta pret kādām noteiktām teritorijām vai organizācijām, un pavisam noteikti netiek realizēta, lai tās salīdzinātu savā starpā». Jaunajā skaidrojumā noteikts, ka arēnā drīkstēs ienest vien konkursa dalībvalstu un citu ANO dalībvalstu karogus, kā arī ES karogu un par seksuālo minoritāšu simbolu kļuvušo varavīksnes karogu, ko gan lūgts «ļaunprātīgi neizmantot» Krievijas pārstāvja uzstāšanās laikā. Taču arī šie jaunie nosacījumi ārpus likuma atstāj dažādus absolūti likumīgus reģionālos karogus. Britu laikraksts The Daily Record, piemēram, norāda, ka Lielbritānijas dueta Joe And Jake dalībnieks Džo Vūlfords ir velsietis un vairāki desmiti viņa tautiešu bija iecerējuši paust atbalstu mūziķim ar Velsas karogiem, taču tagad izskatās, ka tas nebūs iespējams.