Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Pistoriuss turpmāk mājas arestā

NOZIEGUMS BEZ SODA. Par draudzenes Rīvas Stīnkempas slepkavību Oskaram Pistoriusam cietumā nācies pavadīt tikai gadu © Scanpix

Tikai gadu cietumā nācies pavadīt Oskaram Pistoriusam, kurš pērn tika atzīts par vainīgu savas draudzenes nogalināšanā aiz neuzmanības.

Sportistam – invalīdam, kuram amputētas abas kājas, piesprieda piecu gadu ieslodzījumu, taču DĀR likumi ļauj viņam turpmāko sodu izciest mājas aresta apstākļos. Tomēr novembra sākumā šo lietu vēl skatīs Augstākā apelācijas tiesa, kurā prokurori cer pierādīt, ka draudzeni O. Pistoriuss nošāvis apzināti un pelnījis vismaz 15 gadu ieslodzījumu.

AFP vēsta, ka 28 gadus veco O. Pistoriusu bija paredzēts atbrīvot vakarrīt, taču DĀR labošanas darbu pārvalde to paveikusi jau naktī uz otrdienu, lai izvairītos no liekas ažiotāžas. O. Pistoriusa arests un tiesas prāva pērn piesaistīja visas pasaules mediju uzmanību. Galu galā viņš ir pirmais cilvēks ar kāju protēzēm, kurš olimpiskajās spēlēs (2012. gadā Londonā) sacenties ar absolūti veseliem konkurentiem 400 metru distancē. Paralimpisko spēļu uzvarētāja vēlme piedalīties olimpiādē izraisīja plašas diskusijas, ne mazums speciālistu uzskatīja, ka viņa modernās protēzes dod priekšrocības attiecībā pret citiem sportistiem, taču vienlīdzības vārdā O. Pistoriusam izdevās izkarot tiesības piedalīties Londonas spēlēs. Lai gan dienvidafrikānis neiekļuva finālā, viņš kļuva par vienu no visplašāk apspriestajiem spēļu dalībniekiem un DĀR lepnumu.

Taču jau pēc pusgada daudzi tautieši viņu sāka uzskatīt par kauna traipu un ar ieročiem apsēstu psihopātu un egoistu. 2013. gada 14. februārī kļuva zināms, ka O. Pistoriuss savā savrupmājā nošāvis draudzeni – modeli Rīvu Stīnkempu. Savu vainu viņš nenoliedza, taču apgalvoja, ka tas noticis kļūdas dēļ, jo, pēkšņi pamodies nakts vidū, draudzeni, kura bija devusies uz vannas istabu, noturējis par laupītāju un šāvis uz viņu caur aizvērtām durvīm. AP atgādina, ka tiesas prāvas laikā apsūdzētais bieži vien izplūdis asarās un kritis histērijā, kas galu galā iežēlinājis tiesu. Tā nav ņēmusi vērā nedz liecinieku stāstīto par strīdiem starp sportistu un viņa draudzeni (tāds noticis arī liktenīgajā vakarā), nedz to, ka R. Stīnkempa kādā tālruņa īsziņā O. Pistoriusam rakstījusi, ka reizēm no viņa baidoties, nedz to, ka sportists pārkāpis DĀR ieroču glabāšanas likumus.

Neapmierinātību ar maigo spriedumu pauduši gan sabiedrībā pazīstami cilvēki, gan prokurori, gan nošautās sievietes vecāki. Vakar viņu advokāte Tanja Koena sarunā ar AFP sacīja, ka viņi joprojām sērojot par zaudējumu, taču negrasās komentēt ziņas par O. Pistoriusa nosacīto atbrīvošanu. Viņa palikšana cietumā nepalīdzētu atgriezt meitu, turklāt tas, ka pēc gada likums ļauj atbrīvot no cietuma un noteikt mājas arestu notiesātajiem, kuri nerada draudus sabiedrībai, bija zināms jau sen.

BBC vēsta, ka tagad O. Pistoriuss dzīvos sava tēvoča Arnolda greznajā savrupmājā vienā no Pretorijas priekšpilsētām. Viņam būs aizliegts ārpus mājas pavadīt naktis, lietot alkoholu, mājā nedrīkstēs atrasties šaujamieroči. O. Pistoriusam būs obligāti jāapmeklē psihoterapijas seansi, viņam būs atļauts arī strādāt un, iespējams, pat atsākt sportista karjeru. Kāds no O. Pistoriusa draugiem gan paudis šaubas par šādu perspektīvu, jo pašlaik notiesātais neesot ne piemērotā fiziskā, ne psiholoģiskā formā, turklāt nav zināms, ko novembrī nospriedīs Augstākā apelācijas tiesa.