Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

ASV desantnieki sāk Ukrainas karavīru apmācīšanu

© scanpix

ASV desantnieki, kas pagājušajā nedēļā ieradās Ukrainā, pirmdien sākuši apmācīt Ukrainas karavīrus cīņai pret prokremliskajiem kaujiniekiem valsts austrumos.

Ceremonijā par godu misijas sākumam amerikāņu desantniekus no ASV armijas 173.desantnieku brigādes Ļvovas apgabala Javorivas militārajā bāzē sveica Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Mēs esam aculiecinieki un tieši dalībnieki jaunas Ukrainas armijas veidošanā, kas atgriežas kā fēnikss pēc ilga laika," uzrunājot karavīrus, paziņoja Porošenko.

Saskaņā ar amatpersonu teikto 300 ASV desantnieki apmācīs 900 Ukrainas Nacionālās gvardes karavīrus, kas tiek izvietoti Ukrainas austrumos, kur, neskatoties uz Minskas vienošanos par pamieru, joprojām turpinās kaujas.

ASV majors Maikls Veismans aģentūrai AFP atklāja, ka apmācības ietvers individuālās mācības, medicīniskās palīdzības sniegšanu un aizsardzības manevrus, izmantojot tādus ieročus, kādi jau atrodas Ukrainas spēku rīcībā.

Porošenko nodēvēja šo mācību misiju par "vienu no lielākajām un svarīgākajām solidaritātes izpausmēm" starp ASV un viņa valdību, piebilstot, ka apstākļi, kādos tā notiek, ir unikāli, proti, reāls konflikts Ukrainas austrumos.

Vašingtona ir nosūtījusi uz Ukrainu neletālu palīdzību 75 miljonu dolāru (70 miljonu eiro) apmērā, bet ir atteikusies piegādāt ieročus.

"Mēs nepiegādājam ieročus. Mēs tikai palīdzam viņiem apieties labāk ar savējiem," norādīja Veismans.

ASV arī agrāk ir piedalījusies Ukrainas karavīru apmācīšanā, bet šī ir pirmā reize, kad amerikāņi apmācīs nesen reformēto Ukrainas Nacionālo gvardi.

Lielbritānija arī ir nosūtījusi uz Ukrainu militārpersonas, lai apmācītu Kijevas valdības spēkus, un arī Kanāda pagājušajā nedēļā paziņoja, ka vasarā nosūtīs uz Ukrainu 200 militāros instruktorus.