Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Kijevā un Strasbūrā vienlaicīgi tiks ratificēts Ukrainas un ES līgums

© scanpix

Ukrainas Augstākā rada un Eiropas Parlaments (EP) otrdien vienlaicīgi ratificēs Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līgumu.

Ratifikācijas procedūra Kijevā un Strasbūrā sāksies plkst.13 pēc Latvijas laika.

Balsojumu priekšvakarā Ukrainas prezidents Petro Porošenko norādīja, ka tā būs vēsturiska diena.

Prezidents sacīja, ka līgums, kas tiks ratificēts, praktiski ir Ukrainas reformu programma, kuras mērķis ir garantēt "likuma varu, vārda brīvību un izšķirošus pretkorupcijas soļus".

Tiesa, ES un Ukrainas brīvās tirdzniecības līgums nestāsies spēkā līdz 2015.gada beigām. Abas puses par šādu lēmumu paziņoja pagājušajā nedēļā, norādot, ka tā ir daļa no visaptverošā miera procesa Ukrainā.

Bet ES turpinās vienpusēji atcelt visas importa nodevas Ukrainas precēm, ņemot vērā "ļoti smago ekonomisko situāciju" Ukrainā, norādīja bloka tirdzniecības komisārs Karels de Guhts.

Pēdējo piecu mēnešu laikā konfliktā Ukrainā dzīvību zaudējuši aptuveni 3000 cilvēku.

5.septembrī Minskā sarunās, kurās piedalījās Ukrainas, Krievijas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), kā arī prokremlisko kaujinieku delegāti, tika parakstīta pamiera vienošanās, kas paredz ugunspārtraukšanu un apmaiņu ar gūstekņiem.

Porošenko pirmdien, balstoties ar Krieviju noslēgtajā pamiera plānā, atsevišķiem valsts austrumu apgabaliem piedāvāja uz trim gadiem ierobežotas pašpārvaldes tiesības.

Paredzēts, ka prezidents šodien oficiāli iesnies šos priekšlikumus parlamentā.