Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Slavjanskas iedzīvotājus aicina būt par dzīvo aizsegu separātistiem

Ukrainas pilsētas Slavjanskas iedzīvotājus aicina veidot dzīvo aizsegu pie separātistu kontrolposteņiem, vēsta UNIAN.

Ceturtdien armija sākusi uzbrukumu pilsētai, prokrieviskie separātisti ap to izvietojuši kontrolposteņus.

Pie kontrolposteņiem parādījušies bruņoti cilvēki un virs pilsētas lido helikopteri, pilsētā atslēgti telefonu sakari. Pilsētai no vairākām pusēm tuvojoties armijas bruņutransportieri. 

Sociālajos tīklos izplatīts aicinājums iedzīvotājiem steidzami doties un veidot dzīvo aizsegu pie separātistu kontrolposteņiem.

"Steidzami vajadzīgi mierīgie iedzīvotāji pie kontrolposteņiem. Te sākusies specoperācija, mums tuvojas bruņutransportieri. Jābloķē visas pieejas pilsētai!", teikts uzsaukumā.

"Pilsētas mierīgie iedzīvotāji  nemaz neraujas kļūt par dzīvo ķēdi, aizstāvot separātistu kontrolposteņus, laikam visiem kara spēlēšana ir apnikusi," stāsta vietējā iedzīvotāja Irina Kruglova.

"Es dzīvoju pilsētas centrā te valda klusums, klīst runas, ka notiekt barikāžu nojaukšana. Bērni un mazākie skolēni uz skolu neiet. Skolas apmeklē tikai pēdējo klašu skolēni, viņiem eksāmeni. Pie skolām dežurē apsardze, vecāki to noorganizējuši pašu spēkiem. Līdz ko skolēni ieiet skolas telpās tās tiek aizslēgtas no iekšpuses," turpina Kruglova.

Jau ziņots, ka prokrievisko separātistu sagrābtajā Slavjanskā ceturtdien izcēlusies apšaude un viens no separātistu izveidotajiem kontrolposteņiem ir liesmās.

Viens no separātistu kaujiniekiem stāstījis, ka aizdedzinātā kontrolposteņa tuvumā redzējis Ukrainas armijas bruņutransportierus.

Tikmēr vietējie mediji ziņo, ka tā dēvētā Slovjanskas pašaizsardzības vienība uz ceļa starp separātistu kontrolēto pilsētu un Svajatohirsku, kas atrodas uz ziemeļiem un kuru iepriekšējā vakarā savā kontrolē pārņēmusi Ukrainas armija, tikusi pakļauta apšaudei.

Apšaudē divi cilvēki esot nogalināti. Ir arī ievainotie.

Krievija ceturtdien sākusi jaunas militārās mācības Ukrainas pierobežas rajonos, to saistot ar Ukrainas izvērsto pretterorisma operāciju valsts dienvidaustrumos.

"Mēs esam spiesti reaģēt uz tādu situācijas attīstību," paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. "No šodienas Ukrainas pierobežas rajonos sākas Dienvidu un Rietumu kara apgabalu bataljonu taktisko grupu mācības. Spēki strādā pie marša veikšanas savā gaitā un izvēršanos uzdoto uzdevumu izpildei. Turklāt aviācija veic lidojumus, strādājot pie darbībām valsts robežas tuvumā."

Saskaņā ar atsevišķiem avotiem Krievijas kara tehnika jau atrodas simts kilometru attālumā no Ukrainas austrumu robežas.