Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Nevis stili, bet emocijas

"Interjers, tāpat kā pārējās mākslas nozares, ir saistīts ar konkrētajā laikā notiekošo, atspoguļo sabiedrības noskaņojumu," norāda interjera un imidža dizainere Ieva Grustiņa-Milbrete.

"Šis noskaņojums visspilgtāk izpaužas apģērbu modē, jo tajā piedalās visvairāk cilvēku un ir vismobilākā joma. Katru taču vairāk vai mazāk interesē, ko vilkt mugurā, tāpēc ir kaut kādā mērā jāpārzina modes aktualitātes. Ar interjeru ir citādi. Lai izsekotu modes tendencēm, orientētos tajās, ir jābūt speciālistam vai arī šai jomai ļoti jāpatīk."

Ļoti moderns ar antikvāro

"21. gadsimta sākumā principiāli mainījās modes būtība. Vairs nerodas jauni, izteikti atšķirīgi stili, kuriem sekot visa pasaule, bet pastāv absolūts stilu sajaukums ar galveno mērķi – izcelt individualitāti," zina teikt interjera dizainere. "Šī parādība ir raksturīga gadsimtu maiņai, jo arī, sākoties 20. gadsimtam, kardināli mainījās mode, stils, cilvēku pasaules uztvere."

Pašlaik mājokļu interjerā akcents tiek likts uz gaisotnes, noskaņas radīšanu atbilstoši vai nu konkrētai idejai, vai mitekļa īpašnieka būtībai, raksturam, vēlmēm. "Tādējādi vidi var padarīt neatkārtojamu, tikai šim cilvēkam raksturīgu," uzsver speciāliste. "Viena no stilu sajaukuma iezīmēm ir vienā telpā izkārtoti ļoti moderni interjera priekšmeti kombinācijā ar antikvārām lietām. Lai radītu harmonisku koptēlu, šīs lietas tiek izraudzītas, balstoties uz līdzīgu asociāciju vai izteikta kontrasta principiem. Tas ir tieši tas pats, kas patlaban notiek apģērbu modē. Piemēram, tiek komplektēta kažokāda ar zīdu – atšķirīgi materiāli, taču abi asociējas ar maigumu un greznību. Smalkus mežģīņu svārkus kombinējot ar robustiem zābakiem, tiek pasvītrots katra elementa atšķirīgais raksturs, kopā radot jaunas asociācijas."

Otra elpa un "glamūrs"

"Šobrīd interjera dizainā novērojamas divas tendences. Viena no tām – centieni radīt kaut ko jaunu un kvalitatīvu, izmantojot mēbeles un citus interjera priekšmetus, kas reiz jau kalpojuši un kurus var atrast antikvariātos un krāmu bodītēs. Tas ir absolūti likumsakarīgi šajos ekonomiskajos apstākļos, turklāt lietu otrreizēja lietošana ir ne tikai iespēja ietaupīt, bet arī ekoloģiski atbildīga rīcība. Šajā gadījumā ideja ir pats svarīgākais. Ja ir laba ideja, šķietami necils materiāls var pārtapt jaunā dizaina produktā, kuru apbrīno daudzi," uzsver interjera dizainere. "Vēl krīzes laikam ir raksturīgs glamūra uzplaukums. Šim fenomenam ir vienkāršs skaidrojums – cilvēki šādā veidā mēģina aizbēgt no realitātes, kas pieprasa taupīt, dzīvot askētiski. Tas pats notika Amerikā lielās depresijas laikā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kad, par spīti ekonomiskajai krīzei, tapa skaistas, romantiskas filmas ar grezni ģērbtām dīvām – īsts glamūra etalons. Kino industrija radīja pasaku, kura deva cerību, palīdzot izdzīvot skaudro realitāti. Līdzīgi ir arī šodien. Cilvēki vairāk tērē sev, reizēm atļaujoties labākas lietas, tādējādi sevi it kā atalgojot par taupību. Ja rocība ļauj, cilvēki iegādājas kvalitatīvas, pamatīgas, ilgspēlējošas lietas, bet, ja finanses ir ierobežotas, nepērk neko, nogaida."

Ieva Grustiņa-Milbrete iesaka nemest ārā lietas, kas savulaik piederējušas vecmāmiņai un vectētiņam, protams, ja ir, kur tās uzglabāt, un ja konkrētā lieta izstaro pozitīvu enerģiju, nevis ir saistīta ar negatīvām atmiņām. "Ik pēc 30 gadiem mode atgriežas detaļās un koptēlā, vismaz kaut kādas vēsmas, tāpēc t. s. emocionālajā interjerā šādas lietas ar vēsturi lieliski iederēsies."

Svētku rotājums

Lai ienestu jaunas vēsmas nedaudz apnikušā interjerā vai māju sapostu svētkiem, to var izdarīt ar dažādu interjera aksesuāru palīdzību. "Tās ir nelielas lietas – dekoratīvi trauki, vāzes, svečturi, foto rāmji, arī spilveni, gultas pārklāji un citas tekstilijas, kurām ražotāji katru gadu pievērš pastiprinātu uzmanību. Var arī atpūtas krēslu vai dīvānu pārvilkt ar jaunu audumu, kas atbilst šīs sezonas aktuālajām prasībām," uzskaita speciāliste. "Ziemassvētku sajūtu visvieglāk ir uzburt neitrālā interjerā, izmantojot pieminētos aksesuārus aktuālās krāsās un formās. Virs ēdamgalda iekārts zars ar bumbām, eglīšu mantiņu kārtojums uz šķīvja, piparkūkas, pašu darināts eņģelis un sveces, daudz sveču. Katrs var izpausties atbilstoši savai gaumei un vēlmēm un telpas rotājumam izmantot tās lietas, kas viņam rada Ziemassvētku sajūtu. Piemēram, es šogad eglītē, kas ir klasiski balta, iekāru mazas, mīkstas rotaļlietas – meža zvērus, kā arī telpas rotāju ar dekoratīvām virtenēm un dažāda lieluma svecēm. Ieslēdzot elektriskās virtenes un aizdedzot sveces, šajā tumšajā laikā māju iespējams padarīt gaišāku un mājīgāku."

Visu rakstu lasiet 19. decembra izdevumā Māja.