Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Behmane neizpratnē par savu pārcelšanu kvalifikācijai neatbilstošā amatā

Bijusī Veselības ekonomikas centra (VEC) direktore Daiga Behmane ir neizpratnē par Veselības ministrijas (VM) lēmumu pēc rājiena izteikšanas pārcelt viņu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra (VTMEC) direktores amatā, jo uzskata, ka viņai nav šim amatam piemērotas kvalifikācijas.

Behmane aģentūrai BNS norādīja, ka vēl nav iepazinusies ar VM dienesta izmeklēšanas slēdzienu, bet piedāvājums vadīt VTMEC, paredzot vienlaicīgi būt arī par valsts galveno tiesu medicīnas ekspertu, līdz ar to ir neatbilstošs viņas kvalifikācijai, jo viņa ir ekonomiste, nevis ārste.

VM preses sekretārs Oskars Šneiders aģentūrai BNS savukārt paskaidroja, ka VM jūlijā pārveidojusi Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centru par valsts civiliestādi, nodalot administratīvās funkcijas, kas būs jaunā direktora pienākumos, un tiesu medicīnas ekspertīzes funkcijas, kas būs profesionāļu pārziņā.

Līdz ar to Behmanes pārziņā būtu VTMEC administratīvās funkcijas un nebūtu jāpilda valsts galvenā tiesu medicīnas eksperta pienākumi ‒ tos turpinās pildīt iepriekšējā VTMEC direktore Velta Volksone, kas pirms reformas šo amatu ieņēma reizē ar valsts galvenā tiesu medicīnas eksperta amatu.

Behmane sacīja, ka vispirms vēlas iepazīties ar VM rīkojumu un dienesta izmeklēšanas slēdzienu un tikai tad pieņems lēmumu, kā tālāk rīkoties.

Jau vēstīts, ka VM pabeigusi disciplinārlietas izmeklēšanu pret Behmani un viņai izteikts rājiens par pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu. Behmane ar 19.oktobri pārcelta Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra vadītājas amatā.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš uzdevis Behmanei iesniegt priekšlikumus zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai 2011.gadam piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Disciplinārlietas izmeklēšanas gaitā komisija konstatējusi, ka ne visi Behmanes vadītās darba grupas ministrijā iesniegtie priekšlikumi zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai līdz gada beigām piešķirtā budžeta ietvaros ir pamatoti ar aprēķiniem par paredzamo valsts budžeta līdzekļu ietaupījumu un ietekmi uz pacientu spēju segt iegādes līdzmaksājumu.