Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Ekskursijā kliedē bailes no slimnīcas

Barokamera līdzinās lidmašīnai, bet narkozes maska smaržo pēc konfektēm un avenēm, Atvērtajās durvju dienās ciemojoties Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), par redzēto un piedzīvoto Neatkarīgajai stāsta Rīgas Teikas vidusskolas 4.a klases audzēkņi. Klase ekskursijai pieteicās jau pērn, taču ciemoties gribētāju no citām skolām bijis tik daudz, ka sava kārta bija jāpagaida līdz šim rudenim, kad slimnīca ekskursantiem durvis ver atkal, stāsta klases audzinātāja Irisa Deme.

Divas nedēļas oktobrī 1.–6. klašu skolēniem ir iespēja paviesoties bērnu slimnīcā, ielūkojoties, piemēram, operāciju zālē un laboratorijā, kā arī apskatīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta specializēto mašīnu un iepazīties ar tās aprīkojumu. Tas nozīmē – ja mazos ekskursantus slimnīcas telpās reiz uzņems jau kā pacientus, bērniem nebūs neziņas un baiļu, pasākuma mērķi skaidro BKUS sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece.

Operāciju blokā liels piedzīvojums ir pārģērbšanās dakteros – skolēni uzvelk halātus, cepures un bahilas. Virsmāsa Biruta Leinerte mazos ķirurgus aizved uz brīvo operāciju zāli, kur parāda aprīkojumu, operāciju galdu, kā arī narkozes maskas, kas bērniem par pārsteigumu smaržo pēc konfektēm.

Tālāk ceļš ved uz endoskopijas dienestu, kur viesiem liek priekšā veselu kolekciju ar priekšmetiem, ko ārstiem ir izdevies izmānīt no mazo pacientu vēderiem un elpceļiem. Māsiņa Ingrīda Talce stāsta, ka visbiežāk bērniem gadās norīt rotaļlietu detaļas, sprādzītes un monētas, bet visbīstamākās ir plakanās baterijas. "Puika pārdzīvoja par to, ka viņu pameta draudzene, un saēdās naglas. Viena meitene bija ļoti dusmīga uz tēti un norija zobu birstes kātu," uz eksponātiem norādot, stāsta I. Talce.

Funkcionālās diagnostikas nodaļā brīvprātīgie no mazo ekskursantu vidus ļauj apskatīt savu sirsniņu ar ehokardiogrāfu. Pacientu lomā bērni var iejusties arī neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā. Tā ir kā spēlēšanās dakteros, tāpēc brīvprātīgo rokas šeit ātri vien ceļas augšā. Kamēr mazajai Annai Martai pārbauda, kā darbojas sirds, kāds ir pulss, asinsspiediens, klasesbiedri rādījumus vēro monitorā. Māsiņa arī parāda, kā uzliek ģipsi vai pārsien pirkstu.

Skolēniem izrāda arī Saulaino dienu bibliotēku, kur mazie pacienti, ilgāku laiku dzīvojoties pa slimnīcu, patveras no garlaikošanās. Skolēni apskata arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta specializēto mašīnu un iepazīstas ar tās aprīkojumu, uzzina, kā veselībai kritiskās situācijās izsaukt ātro palīdzību.

"Man vislabāk patika nodaļā, kur Alīnai ieģipsēja roku," stāsta desmitgadīgais Sebastians. Arī citi klasesbiedri piebalso – labākā bijusi ģipsēšana. Mazā Emīlija slimnīcā ciemojas pirmo reizi, un no redzētā viņai vislabāk patikusi "slimnīcas bibliotēka, kur bērniem ir pašiem sava skatuve". Arī Alīna slimnīcā viesojas pirmoreiz. "Patika operāciju blokā, kur varējām pārģērbties par dakteriem. Man arī laimējās dabūt ģipsi," rāda Alīna. Savukārt desmitgadīgais Lauris stāsta: "Interesanti bija apskatīt tos priekšmetus, ko bērni bija apēduši. Patika arī operāciju zāle"