Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Cilvēki jau potējas pret gripu

© Scanpix

Pēdējo divu nedēļu laikā gandrīz 200 cilvēku vērsušies Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC), lai saņemtu vakcīnu pret gripu, aģentūru LETA informēja LIC pārstāve Inese Skrastiņa.

Pagājušā nedēļā vakcīnu saņēma 93 cilvēki, bet šonedēļ līdz piektdienai - vairāk nekā 70 cilvēki, norādīja Skrastiņa.

Kā iepriekš informēja LIC direktore Baiba Rozentāle, šogad gripas vakcīnā ir iekļauts arī pandēmiskās gripas antigēns. Vakcīnā ir komponenti, kas atbilst šajā gadā gaidāmajam sezonālās gripas veidam.

Vispirms tika potēti LIC darbinieki, jo viņi ir riska grupā, ņemot vērā iespējamo saskarsmi ar slimniekiem ikdienā.

Pagaidām gripas gadījumi Latvijā neesot konstatēti un akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa rezultāti būšot pieejami, sākot no nākamās nedēļas. Taču jau tagad zināms, ka šogad pēc siltās vasaras, ņemot vērā straujo temperatūras maiņu, infekciju cirkulācija esot augstākā piecu pēdējo gadu laikā.

Gripa ir akūta un lipīga elpošanas orgānu infekcijas slimība, kas izplatās pilienveidā pa gaisu vai tiešas saskares laikā ar slimnieku, kā arī ar dažādiem priekšmetiem, kurus lietojis vai pieskaroties aptraipījis slims cilvēks, piemēram, atbalsta stieņus vai sēdekļu rokturus sabiedriskajā transportā, durvju rokturus, margas, grozu un ratiņu rokturus veikalos, ūdens krānus, rotaļlietas bērnudārzos.

Slimība sākas pēkšņi. Strauji paaugstinās temperatūra, parādās drudzis, sāpes kaklā, kaulos, muskuļos un acu ābolos, sauss klepus, pazūd ēstgriba.

Bīstamākie ir iespējamie gripas sarežģījumi, piemēram, pneimonija, bronhīts un citi. Pēc gripas bieži var novērot tādu hronisku slimību paasinājumu.

Gripas un citu akūtu elpceļu infekcijas slimību individuālā profilakse ir veselīgs dzīvesveids - pilnvērtīgs uzturs, šķidruma lietošana uzturā, miegs vismaz astoņas stundas diennaktī, fizikās aktivitātes, iekšēja labsajūta un pozitīvas domas, norūdīšanās procedūras un atpūta svaigā gaisā, saka Rozentāle.

Lai nesaslimtu, laikā, kad ir paaugstināta iespēja inficēties ar gripu, nepieciešams pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, nepieciešams vēdināt telpas un mitrināt iekšējo telpu gaisu, ģērbties piemēroti laika apstākļiem, kā arī rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā un vēl biežāk slimošanas laikā, jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Roku mazgāšanā priekšrocība ir šķidrām ziepēm, jo vīrusi un baktērijas ilgstoši saglabājas uz gabalu ziepēm.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu un tās komplikācijām, ārsti rekomendē arī vakcināciju. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 80% vakcinēto ar gripu nesaslimst, bet 20% pārcieš gripu vieglā formā bez komplikācijām.

Vakcinācija ir īpaši ieteicama cilvēkiem, kas strādā apkalpojošajā sfērā, daudz laika pavada slēgtos kolektīvos, ceļo uz ārvalstīm, kur konstatēta paaugstināta saslimstība ar gripu.

Maksa par vienu vakcīnu LIC būs pieaugušajiem astoņi lati, bet bērniem - septiņi lati.

Medicīnas firma "Dziedniecība" informē, ka šogad tā piedāvās arī jaunākās paaudzes pretgripas vakcīnu "IDflu". Tā ir mikroinjekcijas sistēma, kurai zemādas ievadīšanai ir tikai 1,5 mm gara un ļoti plāna adata, kā arī piecas reizes mazāka preparāta deva.

Pretgripas vakcīna "IDflu" būs pieejama šajā iestādē par desmit latiem, bet parastā vakcīna - par sešiem latiem.