Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Rīgas satiksme" prognozē, ka pēc eiro ieviešanas biļešu cenas nemainīsies

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" izveidota darba grupa, lai lemtu par uzņēmuma nodrošināto pakalpojumu cenām pēc eiro ieviešanas. Uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis aģentūrai LETA sacīja, ka gan sabiedriskā transporta biļešu cenas, gan maksas autostāvvietu tarifi, visticamāk, tiks aprēķināti precīzi pēc valūtas kursa, summas nenoapaļojot, lai tarifi paliktu nemainīgi.

Zaķis arī piebilda, ka gadījumā, ja arī tiktu nolemts veikt izmaiņas tarifos, pašvaldības uzņēmums tās nevarēs noteikt pēc saviem ieskatiem, bet par to būs jālemj Rīgas domei.

Pārrēķinot latus eiro valūtā pēc Latvijas bankas noteiktā kursa, kas paredz, ka viens lats ir 1,42 santīmi, paredzams, ka sabiedriskā transporta biļete līdzšinējo 50 vietā iepriekšpārdošanā varētu maksāt 71 centu, bet pie sabiedriskā transporta vadītāja 70 santīmu vietā - vienu eiro.

Līdzīgs princips varētu tikt ievērots arī maksas autostāvvietu tarifu aprēķināšanā. Zaķis norādīja, ka "Rīgas satiksme" sākusi pāreju uz maksas automātiem, kuros jānorēķinās nevis ar monētām, bet gan ar maksājumu kartēm, līdz ar to, maksājot ar karti, neērtībām nevajadzētu rasties, savukārt skaidras naudas aparātus, iespējams, nāksies piemērot mazāka nomināla monētām.

Zaķis gan aģentūrai LETA uzsvēra, ka jautājumi par maksas pakalpojumiem pēc eiro ieviešanas vēl atrodas diskusiju procesā, jo darba grupa sākusi darbu tikai pēc tam, kad pieņemts gala lēmums par Latvijas pievienošanos eirozonai. Uzņēmums ar tarifu pārrēķināšanu plāno tikt galā līdz vasaras beigām.

Līdz eiro ieviešanai Latvijā atlikušas vēl 168 dienas.

Kā ziņots, Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN), kurā darbojas Eiropas Savienības valstu finanšu ministri, 9.jūlijā pieņēma galīgo lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā - 2014.gada 1.janvārī Latvija kļūs par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.