Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas brīvostā par 13 procentiem palielināts apgrozījums

© Tallink

Apkopojot 2011. gada pirmo četru mēnešu datus, Rīgas brīvostas apgrozījums attiecībā pret iepriekšējā gada atbilstīgo laika periodu turpina pieaugt. Šogad ostā gada sākumā ir pārkrauts par 13 procentiem kravu vairāk nekā pērn.

Kopumā četros mēnešos ostas termināļos pārkrauts gandrīz 10,9 miljoni tonnu, no tām 2,86 miljoni lejamkravu segmentā, kas ir par 32,8 procentiem vairāk; gandrīz divi miljoni tonnu ģenerālkravu segmentā, kas ir par 8,3 procentiem vairāk; beramkravu segmentā kravu kopējais apjoms sastāda 6,04 miljonus tonnu, jeb par septiņiem procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Vispozitīvākā tendence vērojama lejamkravu segmentā, sasniedzot 2,86 miljonus tonnu gada četros mēnešos. Tas ir viens no ievērojamākajiem kravu apjoma pieaugumiem ostas darbības laikā.

Ģenerālkravu segmentā pārkrauto konteinerizēto kravu apjoms strauji tuvojas vienam miljonam. Tas ir par 20,6 procentiem vairāk nekā 2010.gadā. Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks ir gandarīts, ka konteinerizēto kravu apjoms turpina strauji pieaugt un ieņem arvien lielāku lomu Rīgas brīvostas darbībā, sasniedzot 8,5% no kopējā apjoma. „Līdz ar šī kravu sortimenta pieaugumu, mainās risku sadalījums, - jo dažādākas kravas, jo mazāks risks piedzīvot kravu apjoma būtisku samazinājumu. Atkal gribu uzsvērt, - mēs esam tikai viena neliela daļa no pasaules un Krievijas loģistikas sistēmas, bet mums ir jāspēj piesaistīt tās kravas, ko vien varam dabūt. Atzīmēšu, ka ar Brazīlijas uzņēmējiem ir noslēgta vienošanās par viņu loģistikas centra izveidošanu Rīgas ostā, kas mums ir ļoti nozīmīgs projekts,” norāda A. Ameriks.

Beramkravu segmentā vislielākais pieaugums ir akmeņogļu kravām, kuras ziemas aukstajos mēnešos bija ļoti grūti pārkraut un pārvadāt. Tagad četru mēnešu kopējais apjoms sastāda 4,2 miljonus tonnu un ir par septiņiem procentiem vairāk nekā iepriekšējā gada sākumā. Nedaudz, par nepilnu procentu ir sarukuši minerālmēslu pārvadājumi, kā arī mazāk pārkrauts cukura, kūdras, metāllūžņu, zāģmateriālu un koksnes šķeldas. Tajā pašā laikā turpina palielināties pārvadātās rūdas daudzums, kas šogad pieaudzis par 73,6 procentiem.

Ļoti veiksmīgi turpina strādāt Tallink, kas šogad apkalpojis jau 203 tūkstošus pasažieru, kas ir par 26 procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. No tiem 8442 ir kruīzu pasažieri, kādu iepriekšējā gada attiecīgajā periodā Rīgas ostā vispār nebija.