Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Skaņu mežā" uzstāsies avangarda ģitārists Frits

© MN

Vietā "Hanzas perons" 4.oktobrī un 5.oktobrī notiks eksperimentālās mūzikas festivāls "Skaņu mežs’2024", un tā pirmajā vakarā uzstāsies ģitārists Freds Frits, aģentūru LETA informēja festivāla rīkotāji.

1949.gadā Lielbritānijā dzimušais Frits elektrisko ģitāru dažādi preparē un spēlē to, novietotu horizontāli. Pat viņa eksperimentālākajos ierakstos, Frits izvēlas interesantos veidos akcentēt savas saknes rokmūzikā un folkmūzikā. Viņš ir strādājis par pasniedzēju Milsa koledžā Kalifornijā un Bāzeles Mūzikas akadēmijā, kā arī saņēmis goda doktora grādu Hadersfīldas universitātē.

Frita solo uzstāšanās "Skaņu mežā’2024" saistīta ar faktu, ka viņa vēsturiskajam ierakstam "Guitar Solos" šogad ir 50 gadu jubileja. Svinot šo notikumu, izdevniecība "Week-End Records" pārizdevusi "Guitar Solos" komplektā ar pavisam jaunu ierakstu "Fifty", kas demonstrē, kā viņa solo ģitārmūzikas valoda ir attīstījusies piecdesmit gadu garumā.

Frita kompozīcijas izpildījuši tādi ansambļi kā "Arditti Quartet", BBC Skotijas simfoniskais orķestris, Glāzgovas improvizētāju orķestris un "Ensemble Modern". Frits ir sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā Braiens Īno, Kriss Katlers, Bils Lasvels, Kristians Mārklejs un Džons Zorns.

Viņš ir ļoti aktīvs arī brīvās improvizācijas laukā un ir saspēlējies ar tādiem bijušajiem "Skaņu meža" viesiem kā Evans Pārkers, Lote Ankere, Fils Mintons un Entonijs Brekstons. Pats mūziķis uzsver, ka viņa interese par improvizāciju bijusi acīmredzama jau karjeras sākumā, taču viņš bieži jūt vēlmi šādā kontekstā sastrādāties arī ar mūziķiem, kas nekad nav sevi uzskatījuši par improvizētājiem tradicionālā izpratnē. Frits šobrīd dzīvo un strādā ASV.

Festivālā "Skaņu mežs" uzstāsies arī eksperimentālās elektroniskās mūzikas duets "Autechre" un abstraktā hiphopa duets "Armand Hammer".