Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pērn Rīgas reģionā no ārzemēm atgriezušies par 23% vairāk cilvēku nekā 2022. gadā

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Latvijā ar reemigrācijas koordinatora atbalstu pērn Rīgas plānošanas reģionā atgriezušās 243 personas, kas ir par 23% vairāk nekā gadu iepriekš, informē Rīgas plānošanas reģiona komunikācijas speciāliste Inese Ozoliņa.

2022. gadā uz Rīgas reģionu pārcēlās 189 cilvēki.

Pērn sākta koordinatora saziņa ar vēl 460 reemigrantiem, kuri tuvākajos gados plāno pārcelties uz dzīvi Rīgas reģionā.

Kopš reemigrācijas programmas sākuma 2018. gadā reģionā atgriezušās 1222 personas. Vairāk nekā puse no reemigrantiem par savu dzīves vietu izvēlējušies Rīgu, bet otra puse - Pierīgas pašvaldības.

"Uzlabojoties dzīves apstākļiem un atalgojumam Latvijā, arvien vairāk emigrācijā dzīvojošo iedzīvotāju pieņem lēmumu par atgriešanos uz dzīvi dzimtenē. Atgriezušos vidū pieaug augsti kvalificētu darbinieku īpatsvars, kuri izveidojuši vai iesākuši veiksmīgu karjeru ārvalstīs," norāda Rīgas plānošanas reģiona reemigrācijas koordinatore Daina Šulca.

Vairāk atgriezušās arī ģimenes ar diviem vai trīs bērniem. Pieaugot arī reemigrantu nopietnā attieksme, plānojot pārcelšanās procesu. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pārcelšanās daudzām ģimenēm noritējusi ļoti pārdomāti, savlaicīgi atrisinot bērnudārzu, skolas, darba un mājokļa jautājumus.

Ņemot vērā ierobežotās iespējas piesaistīt brīvo darbaspēku reģionā, darba devēji ir daudz atvērtāki atgriezušos personu integrēšanai darba tirgū. Piemēram, daudz attīstītākas kļūst tiešsaistes darba intervijas, kas ļauj reemigrantam atgriezties, zinot, ka viņam darbs Latvijā būs.

Pērn cilvēki atgriezušies galvenokārt no Eiropas valstīm - Lielbritānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Īrijas, Vācijas. Katru gadu palielinoties interese un atgriezušos skaits arī no Amerikas.

Galvenie jautājumi, kuri interesē reemigrantus, ir kā pieteikt bērnus Rīgas pirmsskolas iestādēs un skolās, kā Latvijā saņemt ārzemēs iegūto bezdarbnieka pabalstu un iekļaut darba stāžā ārvalstīs nostrādāto laiku, kā pareizi pārvest personīgās mantas.

Reemigranti bieži vaicājot par ģimenes pabalstiem Latvijā un dzīvesbiedra - ārzemnieka iespējām iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Viens no aktuālākajiem jautājumiem ir - kur papildus var apgūt latviešu valodu gan bērni, gan pieaugušie.

Reemigrācijas koordinatora projekts pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīvas sākās 2018. gada martā sadarbībā ar plānošanas reģioniem. Rīgas plānošanas reģiona reemigrācijas programma aptver deviņas pašvaldības - Rīgu un Jūrmalu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu.