Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Grīziņkalna apkaimes biedrība ceļ trauksmi par Rīgas domes Īpašuma departamenta slikto pārvaldību

© Vizualizācija

Līdzdalības budžeta konkursā iedzīvotāju atbalstītais priekšlikums, kas paredz degradētas teritorijas Grīziņkalnā (J. Asara / Pērnavas ielas krustojums) pārveidi par apkaimes tirgus laukumu, ir apdraudēts, uzskata Grīziņkalna apkaimes biedrība.

"Pēc finansējuma piešķiršanas teritorijas labiekārtošanai, Rīgas Domes Īpašumu departaments daļu teritorijas izsolījis elektroautomašīnu uzlādes staciju izbūvei, tādējādi padarot tirgus laukuma projekta realizāciju neiespējamu.

Piektdien, 2.februārī, biedrība "Grīziņkalna apkaimes biedrība" (turpmāk - Biedrība) saņēma Rīgas valstpilsētas pašvaldības Īpašuma departamenta 2024.gada 1.februāra vēstuli, kas adresēta Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centram un Centrālās administrācijas Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei. Tajā Īpašuma departaments informē, ka 2023.gada 19.decembrī ir noslēgts zemes nomas līgums elektrotransportlīdzekļu uzlādes punkta un tai nepieciešamo četru stāvvietu izbūvei, prasot integrēt tās iedzīvotāju projektā "Laiks tirgum Grīziņkalnā".

Grīziņkalna apkaimes biedrības virzītā iniciatīva "Laiks tirgum Grīzīņkalnā" bija viena no uzvarētājām Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta ideju konkursā un ieguva 70 000 EUR Rīgas pašvaldības finansējumu degradētas teritorijas sakārtošanai Pērnavas un Jāņa Asara ielas krustojumā, veidojot tur labiekārtotu Grīziņkalna apkaimes laukumu, kurā notiktu arī Grīziņklana tirgus. Konkurss noslēdzās 2023.gada 31.oktobrī. Šī konkrētā vietā tika apzināta un ar iedzīvotāju iesaisti izraudzīta ideju konkursā "Grīziņkalns tandēmā", kura rezultātā tika izstrādātas ideju skices par tēmu "Pilsētas Laukums Grīziņkalnā". Līdzekļi konkursa norisei 3 500 EUR apmērā tika nodrošināti no Rīgas Valstspilsētas budžeta Apkaimju iniciatīvu līdzdalības un piederības veicināšanas projektu finansējuma ietvaros.

Iegūstot publicitāti, Biedrība uzrunāja tirgus rīkotāju "Latvijas mājražotāji" rīkot pop-up tirdziņus un jau no šī gada tirgus šajā teritorijā notiek katru svētdienu, piesaistot lielu tirgotāju un pircēju interesi. Tirgus svētdienās jau kļuvis par vietējo iedzīvotāju tradīciju un tikšanās vietu. Biedrība ir uzrunājusi izcilo latviešu mākslinieku, grīziņkalnieti Krišu Salmani, uzticot viņam vides objekta koncepcijas izstrādi. Paralēli Biedrība stādā pie 1.kārtas labiekārtojuma detalizācijas, paredzot labiekārtot (soliņi, cietais iesegums, zālājs, apstādījumi, utt.) laukuma centrā esošo zaļo zonu. Projekta 2.kārta paredzētu visas teritorijas cietā seguma nomaiņu un labiekārtošanu.

Iepazīstoties ar saņemto informāciju augstākminētajā vēstulē, Biedrība secina, ka izsole notikusi pēc Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta ideju konkursa noslēguma, neinformējot Biedrību par izsoles rīkošanu, tādējādi demonstrējot sliktu pārvaldību, rīkojoties pilnībā pretēji vietējo iedzīvotāju vēlmēm un pilnā mērā apturot jebkādu veiksmīgu apkaimes laukuma attīstību. Biedrība uzskata, ka uzlādes punkta integrēšana apkaimes laukumā ir absurda un nav iespējama, un šobrīd vienīgais risinājums ir nomas līguma laušana," lasāms biedrības paziņojumā.