Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Daļai Rīgas skolēnu nākamajā mācību gadā pašvaldība nesegs daļu no pusdienu izmaksām

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Rīgas dome ir pieņēmusi lēmumu, ka no nākamā, 2024./2025. mācību gada Rīgas pašvaldība turpinās līdzfinansēt rīdzinieku 5.-12.klašu skolēnu pusdienas, bet 5.-12. klašu skolēnu ģimenēm, kuru bērni ir deklarēti citās pašvaldībās, bet mācās Rīgā, pusdienu cena būs jāsedz pašiem.

Pašreiz pusdienas bez maksas Rīgas skolās, ar valsts atbalstu, tiek nodrošinātas visiem 1.-4. klašu skolēniem, neatkarīgi no tā, vai skolēni dzīvo un ir deklarēti Rīgā. Savukārt 5.-12. klašu skolēniem pašvaldība sedz pusi no izmaksām neatkarīgi no tā, vai skolēns ir deklarēts Rīgā vai kādā citā pašvaldībā.

Un dome pieņēmusi lēmumu, ka no nākamā macību gada 1.- 4. klašu skolēniem pašreizējā kārtībā nemainīsies, taču 5. - 12. klašu skolēniem Rīgas pašvaldība līdzfinansēs tikai Rīgā deklarēto skolēnu pusdienas.

"Skolēnu vecākiem, kuri deklarējušies kādā citā nevis Rīgas pašvaldībā aicinām vērsties savās pašvaldībās par iespēju saņemt pašvaldības atbalstu pusdienu izmaksu segšanai, bet Rīgas pašvaldības prioritāte ir primāri nodrošināt atbalstu Rīgā deklarētajiem bērniem un jauniešiem. Starp pašvaldībām pastāv arī savstarpējie norēķini, mēs aicināsim pašvaldības, kuru bērni un jaunieši izvēlas mācīties Rīgā būt atsaucīgām un parūpēties par savā pašvaldībā deklarētajiem bērniem un jauniešiem,." saka Laima Geikina, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja (Kustība "Par!").

Kā arī bērni un jaunieši no ģimenēm, kurām ir goda ģimeņu kartes, no nākamā mācību gada varēs skolās pusdienot bezmaksas, līdztekus visiem pārējiem skolēniem, kuri jau šobrīd saņem pilnībā apmaksātas pusdienas, jo skolēnu ģimenes ir iekļautas pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistrā.

Ir nepieciešams Izglītības un zinātnes ministrijai apsvērt iespēju visiem Latvijas skolēniem obligātajā izglītības posmā no 1. līdz 9. klasei rast iespēju nodrošināt pilnu vai līdzfinansētu atbalstu sadarbībā ar pašvaldībām pusdienu segšanai, lai ikvienam skolēnam būtu valsts nodrošināta vismaz viena silta ēdienreize dienā. Somijā skolēnu ēdināšana ir kļuvusi par daļu no mācībām - par veselīgu dzīvesveidu, pozitīvām attiecībām un pilsonisku aktīvismu.

Neviens skolēns Rīgā un Latvijā nevar palikt bez siltām pusdienām un aicinām ikvienu ģimeni, kam segt pusdienu izmaksas varētu sagādāt problēmas vērsties savā pašvaldībā pēc atbalsta.