Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kas ir tūrisma nodeva un kāpēc to grasās ieviest Rīgā?

© f64.lv, Oksana Džadana

Tūrisma nodeva jāiekasē arī no apartamentu un citu īstermiņa izmitināšanas vietu īpašniekiem, komentējot ceturtdien, 3.novembrī, Rīgas domes pieņemto lēmumu par tūrisma nodevas iekasēšanu no 2023.gada 1.janvāra, saka Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa skaidroja, ka iecere ieviest tūrisma nodevu nav jauna - to sāka plānot jau 2018.gadā, kad ar LVRA un citu nozares organizāciju iesaisti tika panākti nosacījumi gan tam, kā iekasētā nodeva tiks izmantota, gan tam, kā nodeva tiks uzrādīta atsevišķā subkontā.

2019.gada septembrī Rīgas domes saistošos noteikumus apstiprināja, taču 2020.gadā sākās Covid-19 pandēmija un, atsaucoties LVRA lūgumam, nodevas ieviešana tika atlikta.

"Šogad priekšlikumu aktualizēja no jauna," skaidroja Graikste, piebilstot, ka tūrisma nodevas ieviešanā ir ņemti vērā asociācijas priekšlikumi, aktualizējot noteikumu redakciju, lai tie neatšķirtos Baltijas valstu mērogā.

Nozares skatījumā tūrisma nodevai ir jābūt kā papildus finansējumam īstenojot mārketinga aktivitātes, lai piesaistītu Rīgai tūristus, lielus pasākumus, konferences, kā arī, lai uzlabotu tūrisma infrastruktūru.

Taujāta par potenciālajiem sarežģījumiem un neskaidrībām, Graikste norādīja, ka tādi esot divi. Pirmkārt, ņemot vērā, ka nodevu plānots ieviest jau ar nākamā gada 1.janvāri, jautājums ir, vai naktsmītnes pagūs pielāgot savas sistēmas nodevas uzskaitei.

"Parasti izmaiņas viesnīcu vadības sistēmās ir jāpiesaka ļoti savlaicīgi," norādīja LVRA izpilddirektore, uzsverot, ka jebkurā gadījumā viesnīcām sistēmas pielāgošanā būs izmaksas, kas rakstāmas ar četrciparu skaitli. Viņasprāt, Rīgas domei būtu jārespektē viesnīcu gatavību ieguldīt līdzekļus sistēmu pielāgošanai, piemēram, piemērojot atlaidi nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem.

Otrkārt, LVRA neskaidrības rada jautājums, vai tiks veiktas izmaiņas likumdošanā un vai Rīgas domes attiecīgās institūcijas būs panākušas vienošanos par nodevas iekasēšanu arī no apartamentiem.

"Mēs saprotam, ka ir nepieciešami papildus līdzekļi tūristu piesaistei, bet nevar būt tā, ka to iekasē tikai no tūristiem, kas apmetās daļā naktsmītņu," pauda Graikste, uzsverot, ka par nodevas iekasēšanu ir jārūpējas arī apartamentu un citu īstermiņa izmitināšanas vietu īpašniekiem un apsaimniekotājiem.

Jau ziņots, ka Rīgas dome lēma, ka no 2023.gada 1.janvāra Rīgā, līdzīgi kā daudzviet Eiropā un pasaulē, tiks ieviesta tā dēvētā tūrisma nodeva.

Līdz ar to visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu būs jāmaksā nodeva viena eiro apmērā par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja viesis galvaspilsētā uzturas ilgāk.

No nodevas gūtos ieņēmumus pilsēta izmantos tūrisma jomu atbalstošu vai tūrisma infrastruktūru attīstošu projektu īstenošanai un Rīgas starptautiskās atpazīstamības veicināšanai.

Ar nodevu nav plānots aplikt tās naktis, ko Rīgas tūristu mītnēs pavadījuši bērni līdz 18 gadu vecumam.

Nodevas administrēšanu nodrošinās Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.