Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas reģionā no ārzemēm atgriezušies 810 iedzīvotāji

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Rīgas reģionā no ārzemēm ar remigrācijas koordinatora atbalstu atgriezušies 810 iedzīvotāji, informē Rīgas plānošanas reģiona komunikācijas speciāliste Inese Ozoliņa.

Rīgas plānošanas reģionā uz dzīvi no ārzemēm atgriezušās 320 ģimenes. Pašlaik interesi par potenciālu atgriešanos ir izrādījušas vēl 195 ģimenes, jeb 433 personas.

Individuālie piedāvājumi gada pirmajā ceturksnī izstrādāti 37 ģimenēm jeb 87 cilvēkiem. Tāpat sākta jauna saziņa ar 99 ģimenēm jeb 180 cilvēkiem.

Rīgas plānošanas reģiona administrācijas vadītājs Edgars Rantiņš skaidro, ka Rīgas reģions, it īpaši Rīga, ir viens no remigrantu pieprasītākajiem atgriešanās galamērķiem, ko var skaidrot ar salīdzinoši augstākām algām, kvalitatīvām brīvā laika pavadīšanas iespējām un plašākām izglītības, sporta un kultūras pasākumu iespējām. Tāpat pandēmijas dēļ pieaug interese dzīvot Latvijā, bet turpināt attālināti strādāt savā līdzšinējās dzīvesvietas valstī.

Rantiņš izceļ, ka līdz šim viens no būtiskākajiem jautājumiem esot bijis pirmsskolas iestādes, jo daļa ģimeņu izlēma atgriezties, lai viņu bērni izaugtu Latvijā un būtu tuvāk saviem vecvecākiem.

Rantiņš secina, ka ir saskatāma pozitīva tendence - aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju interese atgriezties saglabājas pietiekami augsta. Lai gan Rīgas plānošanas reģions var uzskaitīt tikai tos indivīdus, kas atgriezušies ar reģiona koordinatora starpniecību, Rantiņš tic, ka patiesais atgriezušos personu skaits ir lielāks.

Savukārt reģiona remigrācijas koordinatore Daina Šulce skaidro, ka pēdējā laikā līdzās bērnudārzu, skolu un nodarbinātības informācijai, tikpat aktuāli ir jautājumi par attālināto darbu. Cilvēkiem, kas vēlas dzīvot Rīgas reģionā, bet strādāt attālināti ārvalstu uzņēmumā, rodas dažādi jautājumi - kurā valstī jāmaksā nodokļi, kādi ir noteikumi privāto mantu pārvešanai, auto reģistrēšanai un autovadītāja apliecības iegūšanai Latvijā, kā arī citi jautājumi.

Remigrācijas koordinatora projekts sadarbībā ar plānošanas reģioniem sākās 2018.gada martā. Četru gadu laikā Rīgas reģionā ar remigrācijas koordinatora atbalstu iesaistījušies 2558 cilvēki, atgriezušās 810 personas un sagatavoti 1966 individuālie piedāvājumi.

Projekta laikā remigranti atgriezušies visās deviņās reģiona pašvaldībās - Ādažos, Jūrmalā, Ķekavā, Mārupē, Olainē, Rīgā, Ropažos, Salaspilī un Siguldā.