Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas brīvostas pārvalde nepilda tiesas lēmumu

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Rīgas brīvostas pārvalde turpina nepildīt tiesas spriedumu, ar kuru tai uzlikts par pienākumu nodrošināt vienlīdzīgu  un taisnīgu attieksmi pret konkurējošiem atkritumu savācējiem.

2020.gada 23.decembrī administratīvajā lietā spēkā stājās Administratīvās apgabaltiesas 2020.gada 21.oktobra spriedums, ar kuru uzlikts par pienākumu Rīgas brīvostas pārvaldei viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas rīkot procedūru, kurā tiktu izvēlēts visu veidu atkritumu un piesārņoto ūdeņu pieņemšanas pakalpojumu un piesārņoto balasta ūdeņu un tanku mazgājamo ūdeņu pieņemšanas pakalpojumu sniedzējs.

Lai gan viens mēnesis, kura laikā Rīgas brīvostas pārvaldei bija jāuzsāk atlases procedūra, ir jau pagājis, Rīgas brīvostas pārvalde turpina nepildīt tiesas spriedumu un joprojām konkurss nav ticis izsludināts.

“Rīgas brīvostas pārvalde kopš 2009.gada atsakās slēgt līgumu par atkritumu savākšanu no kuģiem, kā iemeslu norādot dažādas birokrātiskas normas, ko atkritumu savākšanas operatori it kā nespējot izpildīt. Visu šo gadu laikā patiesais Rīgas brīvostas pārvaldes atteikuma iemesls ir konkurējošam uzņēmumam SIA “Eko Osta” piešķirtais monopols. SIA “Eko Osta” ar brīvostu ir noslēgts līgums uz 40 gadiem. Augstākā tiesa atzina, ka šādu līgumu Rīgas brīvostas pārvalde noslēgusi patvaļīgi, radot situāciju, ka SIA „EKO OSTA”, kas strīdus pakalpojumu sniegšanas tiesības ieguvusi prettiesiskā procedūrā, turpina sniegt strīdus pakalpojumus, kamēr citiem komersantiem šādas tiesības tiek liegtas” skaidro Andrejs Jurčenko, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “Corvus Company” vadītājs.

SIA “Corvus Company” ar Rīgas brīvostas pārvaldi tiesājās vairāk kā 10 gadus un arī Augstākā tiesa (Senāts) 2020. gada 3. martā atstāja negrozītu iepriekšējās instances - Administratīvās apgabaltiesas 2018. gada 23.marta spriedumu, ar kuru par prettiesisku atzīts Rīgas brīvostas pārvaldes lēmums neslēgt līgumu ar A.Jurčenko uzņēmumu SIA „Corvus Company”. Uzņēmums daudzus gadus apkalpoja kuģus Rīgas ostas akvatorijā, bet kopš 2010. gada tam tika liegtas tiesības darboties šajā ostas biznesā, Rīgas brīvostas pārvaldei ar 2010.gada 25. marta lēmumu Nr. 20 atsakoties slēgt līgumu ar SIA “Corvus Company” par tā darbību ostā. Administratīvā tiesa šo lēmumu atzina par prettiesisku.

Tiesas spriedums dod iespēju SIA “Corvus Company” piedzīt no Rīgas brīvostas pārvaldes zaudējumus (neiegūto peļņu), un uzņēmums plāno tos piedzīt.

Par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu 2012.gadā Konkurences padome sodīja arī kuģu radīto naftas atkritumu attīrīšanas uzņēmumu Rīgas brīvostā - SIA “Eko Osta”. Konkurences padome atzina, ka, nepamatoti atsakot sadarbību SIA „Corvus Company”, kas sniedz atkritumu savākšanas pakalpojumus kuģiem, SIA „Eko Osta” izslēgusi to no kuģu radīto naftas atkritumu savākšanas tirgus Rīgas brīvostā, samazinot ostā ienākošo kuģu iespējas izvēlēties pakalpojuma sniedzēju.

Konkurences padome piemēroja SIA „Eko Osta” naudas sodu Ls 22 621,05 apmērā, kā arī noteica tiesisko pienākumu atjaunot sadarbību ar SIA „Corvus Company”, piemērojot nediskriminējošus un skaidri definētus sadarbības nosacījumus. Taču SIA “Eko Osta” sadarbību joprojām nav atjaunojusi, tādējādi nodarot SIA “Corvus Company” būtiskus zaudējumus.