Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atbalsta uzņēmuma dibināšanu izstāžu centra veidošanai pie lidostas

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti šodien atbalstīja pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" meitasuzņēmuma dibināšanu starptautisko izstāžu un konferenču centra projekta "Messe Riga" realizācijai pie lidostas "Rīga".

Lai dibinātu jauno SIA "Messe Riga", nepieciešams Rīgas domes lēmums.

"Messe Riga" pamatkapitāls plānots 2000 latu liels. Tā valdē darbotos "Rīgas pilsētbūvnieka" valdes locekļi - Ivars Gaters (TB/LNNK), Jānis Kosītis (LPP/LC) un Aivars Bergers (SC).

Jaunās SIA pamatkapitālā plānots ieguldīt 35,6 hektārus zemes, uz kuras iecerēts realizēt izstāžu centra projektu. Patlaban pieņemts domes lēmums par šīs zemes ieguldīšanu "Rīgas pilsētbūvnieka" pamatkapitālā.

Kapitālsabiedrībai "Messe Riga" tikšot piesaistīts investors, izmantojot Publiskās privātās partnerības likumā noteiktās koncesijas procedūras. Gaters skaidroja, ka šādu meitasuzņēmumu nepieciešams izveidot, lai nodalītu riskus un piesaistītu investorus, kuri vēlāk varētu kļūt par dalībniekiem šajā uzņēmumā.

Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) norādīja, ka jaunā uzņēmuma valdē, visticamāk, būšot tikai divi "Rīgas pilsētbūvnieka" valdes locekļi, kas turklāt nekādu papildu atalgojumu nesaņemšot.

Bažas par šāda uzņēmuma izveidošanas lietderību pauda partijas "Pilsoniskā savienība" frakcijas priekšsēdētājs Juris Viņķelis, kurš norādīja, ka kontrole pār projekta izpildi kļūšot nepārskatāmāka. "Gaters kontrolēs Gateru," ironizēja Viņķelis.

Kā ziņots, saistībā ar "Rīgas pilsētbūvnieka" un izstāžu biznesa uzņēmuma "Messe Frankfurt Venue GmbH" iecerēto izstāžu un konferenču centra projektu patlaban norit detalizēta biznesa plāna izstrāde un ir uzsāktas sarunas ar potenciālajiem investoriem, biznesa portālam "Nozare.lv" apliecināja "Messe Frankfurt Venue GmbH" pārstāve Latvijā Vita Liberte.

"Rīgas pilsētbūvnieks" plāno izlietot 20 570 latus projekta "Messe Riga" vispārīgās koncepcijas izstrādei un juridisko aspektu analīzei. Par koncepcijas izstrādi "Rīgas pilsētbūvnieks" noslēdzis līgumu ar zvērinātu advokātu biroju "BDO Zelmenis&Liberte".

Rīgas domes deputāti 23.februārī nolēma uzdot "Rīgas pilsētbūvniekam" īstenot reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra izveides projektu pie lidostas, kā arī šī mērķa īstenošanai uzņēmuma pamatkapitālā ieguldīt 12 zemesgabalus ar kopējo platību 35,6 hektāri.

Vācijas un Latvijas puses 17.martā parakstīja nodomu protokolus par sadarbību starptautiska izstāžu un konferenču centra izveidē pie lidostas "Rīga".

Rīgas pašvaldība izveidojusi darba grupu izstāžu un konferenču centra projekta izstrādei pie lidostas "Rīga". Darba grupa izstrādās priekšlikumus racionālai projekta ieviešanai un iesniegs tos pašvaldībā. Darba grupu vada Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

"Rīgas pilsētbūvnieks" projektā piedalīsies ar zemi, bet "Messe Frankfurt" konsultēs un pēc tam arī apsaimniekos šo centru, savukārt pašai būvniecībai tiks piesaistīts privāts investors.

Pirmie "Messe Frankfurt" aprēķini liecina, ka centra būvniecībā varētu tikt ieguldīti 80 līdz 100 miljoni eiro (56 līdz 70 miljoni latu). Aplēses veiktas, ņemot vērā izstāžu operatora līdzšinējo pieredzi, taču, kā atzīst Liberte, aprēķini vēl pagaidām ir ļoti aptuveni un nepieciešams veikt precīzākus un pamatotākus aprēķinus.