Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Barikāžu laika atcere ir sākusies

SIMBOLS. Par ziedojumiem – 142 000 eiro – ir izgatavota un uzstādīta vitrāža Doma baznīcas Marijas kapelā, kur barikāžu laikā bija iekārtota atpūtas un medicīniskās palīdzības sniegšanas vieta. Skanot dievnama zvaniem un simboliski iededzot kapelā gaismu un izgaismojot vitrāžu, tā tika atklāta 13. janvārī. Turpmāk vitrāžu Marijas kapelā varēs apskatīt gan no ārpuses, gan iekšpuses © F64

Barikāžu piemiņas pasākumu nedēļa ir sākusies. Rīgā tā simboliski tika atklāta ar vitrāžas Ar degsmi par brīvu Latviju iedegšanu un iesvētīšanu un iedegtu atceres ugunskuru Zaķusalā 13. janvārī. Šonedēļ tieši 20. janvārī piemiņas pasākumu klāsts būs vislielākais. Tā bijis arī līdz šim. Diemžēl barikāžu dalībnieki 27. atceres gadadienā nezina, kad varēs izmantot likumā noteiktās priekšrocības – iegūt barikāžu dalībnieka apliecību.

Līdz 2022. gadam apliecību izsniegšanas projektam ir vajadzīgi 316 233 eiro, lauvas tiesa - tehnikas iegādei, telpu nomai un darbinieku finansēšanai. Tāpēc - jāgaida. Apliecības šā gada sākumā barikāžu dalībnieki varēs saņemt, ja visi šajā procesā iesaistītie spēs vienoties par finansējumu.

1991. gada 13. janvārī Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns Latvijas Radio studijā pulksten 4.45 no rīta uzrunāja tautu, aicinot celt barikādes, lai aizstāvētu stratēģiski svarīgākos objektus Rīgā. Cilvēki Daugavmalā pulcējās manifestācijā un tieši no tās devās būvēt barikādes gan Zaķusalā, gan Vecrīgā, gan citviet Rīgas centrā.

Tāpat kā ik gadu arī aizvadītajā sestdienā, 13. janvārī, Zaķusalā pie pieminekļa Acis. Veltījums Televīzijas centra sargātājiem barikāžu laikā 1991. gadā. Vienotībā ir spēks tika iedegts barikāžu atceres ugunskurs, un jaunsargi deva svinīgo solījumu.

Rīt pulksten 12 Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem notiks atceres brīdis, bet pulksten 16 - atceres brīdis pie Vecmīlgrāvja tilta, kur 1991. gada barikāžu laikā OMON kaujinieki nogalināja Satiksmes ministrijas šoferi Robertu Mūrnieku.

Sestdien, 20. janvārī, pulksten 9.30 Otrajos Meža kapos tiks nolikti zied, bet pulksten 11 tiks atvērta 1991. gada barikāžu muzeja ekspozīcija (tā darbosies līdz pulksten 17). Pulksten 11.30 pie bojāgājušo piemiņas akmeņiem Bastejkalnā un pie bijušās Iekšlietu ministrijas ēkas Raiņa bulvārī 6 paredzēta goda sardze, bet pulksten 12 pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā notiks ziedu nolikšana. Doma laukumā no pulksten 11 līdz 18 degs piemiņas ugunskurs, bet Pie Saeimas tas tiks iedegts pulksten 13. Pēcpusdienā, pulksten 16, Rīgas Domā notiks koncerts Gaisma nākamībai.

Arī Kuldīgā 20. janvārī notiks 1991. gada janvāra barikāžu atceres pasākums, kurā no pulksten 17 pie pasta ēkas varēs apskatīt savulaik pasta ēkas aizsargāšanai izmantoto smago tehniku, informē aģentūra LETA. Pasākuma vieta vizuāli tiks pielīdzināta tā laika notikumiem un atmosfērai, lai radītu barikāžu klātesamību un raisītu apmeklētājos tās sajūtas un emocijas, ko tolaik piedzīvoja barikāžu dalībnieki. Apmeklētājiem būs iespēja kopā ar Kuldīgas 58. skautu vienību pašiem uzcept maizi uz ugunskura.